Τζανακόπουλος στο Newsbomb: Δεν κατηγορούμε ολόκληρη την φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι όλοι το ίδιο
«ΔΕΝ ΜΑΣ... ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ», ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Φωτογραφία: Αρχείο από Eurokinissi
Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος διαχωρίζει την ήρα από το στάρι και ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα αλλάξει σελίδα η χώρα, σπάζοντας το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ξεκαθαρίζει ότι παρά το σκάνδαλο της Novartis, η κυβέρνηση δεν βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» ούτε όλες τις επιχειρήσεις, ούτε ολόκληρη τη φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν είναι όλοι το ίδιο, ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική».
Όπως λέει ο υπουργός, ήδη η κυβέρνηση έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισεκατομύριο ευρώ για έρευνα και καινοτομία!
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου σοβαροί όσοι προσβλέπουν σε σενάρια πρόωρων εκλογών, σε μια περίοδο που - όπως λέει - απαιτείται πολιτική σταθερότητα.
Σε ότι αφορά τη γενικότερη σκανδαλολογία και τις απειλές περί... αριστερών σκανδάλων ο κ. Τζανακόπουλος δηλώνει: «Δεν μας κρατάει κανένας και γι' αυτό μας φοβούνται».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS
ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου:
- Κύριε υπουργέ αν στο μέλλον προκύψουν στοιχεία για κάποιους από τους εμπλεκόμενους, θα πάτε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και ειδικό δικαστήριο;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που η δικογραφία έχει διαβιβαστεί από τις εισαγγελικές αρχές στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Και βούληση μας είναι η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα απαντήσει σε όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της.
Θα ερευνήσει αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων, πότε αυτά έχουν τελεστεί και αν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Στη βάση αυτών των ερευνών θα καταλήξει στο πόρισμα της το οποίο και θα συζητηθεί στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύουμε ούτε να κουκουλώσουμε την υπόθεση αλλά ούτε και να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών. Ό,τι προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα για να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον.
- Κάποιοι λένε ότι μυρίζει έντονα εκλογές, λόγω της έντονης σκανδαλολογίας. Ότι υπάρχει περίπτωση να πάμε σε πρόωρες κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Τι απαντάτε;
Απαντώ ότι όσοι λένε αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου σοβαροί. Η χώρα μπαίνει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι εκλογές και πολιτική αστάθεια που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις. Η διερεύνηση των συνταρακτικών καταγγελιών για την υπόθεση Νοβάρτις δεν συνδέεται λοιπόν σε καμία περίπτωση με εκλογικά σενάρια. Η Βουλή και η προνακριτική επιτροπή θα κάνουν τη δουλειά τους όπως τη δουλειά της θα συνεχίσει να κάνει και η ελληνική δικαιοσύνη.
- Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι πρόκειται να έρθουν σκάνδαλα που αγγίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνουν μέχρι και το γραφείο του Μαξίμου. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο, σαν κυβέρνηση;
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι αυτές οι απειλές εκτοξεύονται τώρα που έχει έρθει στο φως η υπόθεση της Νοβάρτις; Με τι λοιπόν να ανησυχήσουμε; Κανείς δεν μας κρατάει και είναι ακριβώς γι'αυτό που μας φοβούνται. Είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και αντιδρούν σπασμωδικά.
- Από τη στιγμή που ο φάκελος εστάλη στη Βουλή, σταμάτησε η έρευνα των δικαστικών αρχών ή συνεχίζεται παράλληλα;
Αυτό είναι θέμα των εισαγγελικών αρχών και όχι της κυβέρνησης ή της βουλής.
- Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε - εν μέσω σκανδάλου Novartis - μια φαρμακοβιομηχανία στην Πάτρα. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις συλλήβδην τις φαρμακοβιομηχανίες, είπε ο κ. Τσίπρας. Η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση διαχωρίζει την εγχώρια παραγωγή στο χώρο του φαρμάκου;
Προφανώς και δεν κατηγορούμε συλλήβδην τις φαρμοακοβιομηχανίες ή γενικώς τις επιχείρησεις ελληνικές ή ξένες. Προφανώς δεν είναι όλοι το ίδιο. Ούτε στην πολιτική ούτε και στην οικονομία.
Ο διαχωρισμός που κάνουμε τόσο στο χώρο φαρμακοβιομηχανιών όσο και στο ευρύτερο πεδίο του επιχειρείν, είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που σέβονται το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και αυτών που υιοθετούν όχι απλά αθέμιτες αλλά καταφανώς παράνομες πρακτικές για να ενισχύσουν τη θέση τους.
Στην περίπτωση της Novartis, τόσο η διεθνής έρευνα όσο και η έρευνα των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα, συγκλίνουν στο ότι η συγκεκριμένη εταιρεία υιοθέτησε πρακτικές οι οποίες όχι μόνο βρίσκονται εκτός των γενικών θεσμικών κανόνων που διέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σε πρακτικές που ενεδεχομένα οδήγησαν σε ζημία δισεκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο.
- Τι μήνυμα στέλνει λοιπόν η κυβέρνηση;
Το μήνυμα της κυβέρνησης σε όσες εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους και θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό, σκοπεύουν να ακολουθήσουν παρόμοιες πρακτικές είναι να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, με νόμους, κανόνες και θεσμικό πλαίσιο που όλοι πρέπει να σεβαστούν.
Όσον αφορά την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία εκτός από χιλιάδες θέσεις εργασίας προσφέρει όπως βεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία σημαντικά οφέλη στο ΑΕΠ της χώρας με τις εξαγωγές να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το ένα δις. ευρώ, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της ελληνικού επιχειρείν.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της μέσα από διαρκή διάλογο ώστε να υπερβούμε δυσκολίες, οι οποίες κακά τα ψέματα, προέκυψαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας των γενικών περιορισμών της μνημονιακής περιόδου.
- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν δείξει την στήριξή τους σε πολυεθνικές οι οποίες «άλωσαν» ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ειδικά σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, όπου παράγεται και υψηλή προστιθέμενη αξία;
Είναι αδιαμφισβήτητο πως για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί στο στρεβλό μοντέλο που την οδήγησε σε αυτήν. Για αυτό το λόγο και η σημερινή κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό, την έρευνα και την καινοτομία.
Και αυτά φροντίζουμε να μην μένουν απλές υποσχέσεις αλλά να υλοποιούνται στην πράξη. Ήδη, στον προϋπολογισμό του 2018 που πέρασε από τη Βουλή το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά και παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση έχει προβλέψει συνολική δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας που θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ.
Καίρια συνεισφορά σ’ αυτήν την αύξηση είχε η εισροή μέρους από τους πρόσθετους πόρους, ύψους 240 εκατομμυρίων, από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για τη στήριξη νέων επιστημόνων και την ενίσχυση της έρευνας στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα. Γιατί εκεί είναι το μέλλον, στη νέα γενιά, στους νέους επιστήμονες.