Σκάνδαλο Novartis: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες της Προανακριτικής Επιτροπής
Επί ποδός βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία εν όψει της μαραθώνιας συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, που θα διενεργηθεί αύριο, Τετάρτη (21/02/2018).
Παρόλα αυτά στην κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το τι είναι η Προανακριτική και ποιες είναι οι διαφορές της από την Εξεταστική Επιτροπή.
Καταρχήν την πρόταση για Εξεταστική ή Προκαταρκτική στη Βουλή την καταθέτει η κυβέρνηση.
Για την πρώτη (Εξεταστική) θα πρέπει να την έχουν υπογράψει 60 βουλευτές και για τη δεύτερη 30 (Προανακριτική). Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει η Ολομέλεια (αν θα συσταθεί ή όχι), όπως και για τα μέλη της Επιτροπής. Αν πρόκειται για Προκαταρκτική, από το βήμα της Ολομέλειας μπορούν να τοποθετηθούν δημόσια οι εμπλεκόμενοι.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική. Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο.
Η Προκαταρκτική μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. άνοιγμα λογαριασμών)
Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι. Στην περίπτωση της Novartis, αν δεν υπάρχει στοιχειοθετημένη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα είναι εξόχως δύσκολο να παραπεμφθούν πολιτικά πρόσωπα δεδομένου ότι οι άλλες κατηγορίες για απιστία και δωροδοκία - όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι - έχουν παραγραφεί.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το 'Αρθρο 156 για τη Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, ορίζει από τα μέλη της δωδεκαμελή επιτροπή για τη διενέργειά της. Συγχρόνως ορίζει και την προθεσμία μέσα στην οποία η επιτροπή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.
2. Ο αριθμός των μελών της Επιτροπής αυξάνεται έτσι ώστε να εκπροσωπούνται με ένα (1) τουλάχιστο μέλος και κατ'αναλογία πάντοτε της δύναμής τους όλες οι κατά τον Κανονισμό της Βουλής αναγνωριζόμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
3. Η επιτροπή συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως. Μετά τη συγκρότηση της ορίζει δύο εισηγητές από τα μέλη της.
4. Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πeάξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 76 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.
5. Το πόρισμα της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης. Αιτιολογημένη πρέπει να είναι και η πρόταση της τυχόν μειοψηφίας, η οποία καταχωρίζεται σε χωριστό κεφάλαιο του ίδιου πορίσματος. Το πόρισμα της επιτροπής και το σχετικό αποδεικτικό υλικό υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανακοινώνει στη Βουλή την κατάθεσή τους.
6. Τό πόρισμα τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεσή του.
7. Οι Βουλευτές, καθώς και εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, δικαιούνται να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
8. Αν η επιτροπή δεν υποβάλει εμπρόθεσμα το πόρισμά της, η Βουλή είτε παρατείνει την προθεσμία είτε προχωρεί χωρίς πόρισμα στη συζήτηση της πρότασης για την άσκηση δίωξης.
9. Οι εξουσίες της επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της συνόδου, παύουν όμως με τη διάλυση της Βουλής ή με τη λήξη της βουλευτικής περιόδου.
10. Αν διαλυθεί η Βουλή ή λήξει η βουλευτική περίοδος και δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής, η Βουλή κατά την πρώτη τακτική σύνοδο της νέας περιόδου ορίζει νέα επιτροπή για τη διενέργεια ή τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 86 παρ. 3 εδάφιο δεύτερο του Συντάγματος.
Αποχώρηση της ΝΔ;
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από την ψηφοφορία την Τετάρτη (21/02) στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετήσει 10 κάλπες στην ψηφοφορία, άφησε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη". Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της κυβέρνησης τόνισε πως «είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα».
Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να προσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».
«Τι φοβάται η ΝΔ από τη διαδικασία με τις 10 κάλπες»
«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δημιουργείται τόσο μείζον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες και τι ακριβώς φοβάται από αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Η Διάσκεψη των Προέδρων είναι αυτή, η οποία αποφάσισε διαβάζοντας και υλοποιώντας τον κανονισμό της Βουλής [...]. Πρέπει να κρατήσουμε την πολιτική πλευρά της αυριανής συζήτησης και θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δηλώσουν την πρόθεσή τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» είπε η κ. Σβίγκου, παρατηρώντας πως υπάρχουν και δημοσιεύματα, που θέλουν την ηγεσία της ΝΔ να αντιπροτείνει να στηθεί μία κάλπη για όλα τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, επειδή στις δέκα κάλπες φοβάται διαφορετικές ψήφους για κάθε ένα από αυτά.
«Το μείζον είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, οι πολίτες να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να υλοποιηθεί μια βασική απαίτηση των πολιτών για διαφάνεια, λογοδοσία και για πλήρη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγo για «πρωτοφανή τρόπο», με τον οποίο πολιτικά κόμματα και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. «Είδαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες εκφοβισμού της Δικαιοσύνης -στην αρχή ξεκίνησε με δηλώσεις, στη συνέχεια είδαμε και την κατάθεση μηνύσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι ο κ. Σαμαράς- ξεχνούν όλοι αυτοί και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ξεχνούν ότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις αμερικανικές Αρχές και το αμερικανικό FBI. Θεωρώ ότι η προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης δεν είναι εκείνος ο τρόπος για να υπερασπιστούν κάποιοι τον εαυτό τους» τόνισε.
«Από την πρώτη στιγμή» συνέχισε η κ. Σβίγκου «μίλησαν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, τη στιγμή που αυτό το οποίο υλοποιείται είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων, όπως είναι καταγεγραμμένο στο νομοθετικό πλαίσιο του 2014, που το ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ».
«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε αυτόν το δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει, εμείς θέλουμε μία ουσιαστική συζήτηση και στη Βουλή και θέλουμε μία ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς παιχνίδια εντυπώσεων» διαβεβαίωσε.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Novartis
Έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την τακτική του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να καθοριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Η Διάσκεψη έχει προσδιοριστεί για τις 14:00 μετά το μεσημέρι.
Με πληροφορίες από Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: Ποιοι κατοχυρώνουν πλήρη σύνταξη από τα 57
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς να κάνετε την αίτηση βήμα - βήμα