Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει σε καθεστώς Siemens και σκανδάλων
ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ 23.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ 23 ΔΙΣ. ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη στηλίτευσε τα φαινόμενα της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη».
Και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται ποτέ σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας είναι όμως. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας».
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
- Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή
- Το αύριο δεν πρόκειται να έρθει μόνο του. Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να το κερδίσουμε.
- Η αρετή δεν είναι μόνο ηθική επιλογή και «οξυγόνο» για μια οικονομία ευνομούμενη, αλλά και στοιχείο για τη ζωή του καθενός από εμάς. Η άρνηση και η υποτίμησή της από μια πολυάριθμη ελίτ είναι μία από τις πολλές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. Η διαπλοκή και η διαφθορά βρίσκονται πίσω από όλα όσα δεινά μας έκαναν να υποφέρουμε τα προηγούμενα χρόνια.
- Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα, που αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη.
- Πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται ποτέ σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν το Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Ας είναι όμως. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, για αυτό και ορθώς δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία κρίνει ο λαός μας.
- Δεν ήρθα εδώ να σας αναγγείλω ένα «success story», μακριά από εμάς κι από μένα κάτι τέτοιο! Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα.
- Έχουμε τη βούληση η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε καθεστώς Siemens και Novartis. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω.
- Θα ήθελα, από αυτό το βήμα, να καλέσω όσους θέλουν να αγνοούν τα βήματα προόδου της Ελλάδας, να κατασκευάζουν τεχνητά εμπόδια, να εμφανίζουν μια γκρίζα εικόνα της χώρας, ακόμα και να υπονομεύουν τον θεσμικό τους ρόλο ως Κασσάνδρες που διακινούν αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, να βάλουν τέλος, εδώ και τώρα, σ’ αυτές τις πρακτικές. Δεν είναι κομματική η ζημιά που κάνουν. Είναι ζημιά για την οικονομία, την ανάπτυξη, την Ελλάδα. Είναι ζημιά εθνική. Κι αυτό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει αναδειχτεί σε δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, σε μια στιγμή που η διεθνής της θέση είναι αναβαθμισμένη και που το οικονομικό της αύριο διαγράφεται θετικό από οίκους, επενδυτές και αγορές, είναι ασυγχώρητο.