Παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Εργασίας: Τι είπαν Αχτσιόγλου και Αντωνοπούλου
Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυρίας Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι η κ. Αντωνοπούλου συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια του υπουργείου, τα τρία χρόνια, σχεδιάζοντας πολιτικές για την εργασία, αναδιαμορφώνοντας τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, εξασφαλίζοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ανέργους που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά, αλλά κάνοντας και θεσμικές τομές, όπως η διαμόρφωση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, «ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο-παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές». Σημαντική, όπως είπε, ήταν η συμβολή της και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας, καλωσορίζοντας το νέο υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσο Ηλιόπουλο, τόνισε ότι ο κ. Ηλιόπουλος, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), κατάφερε να αναδιαμορφώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένων και ασπίδα απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς και, με αυτόν τον τρόπο, να σπάσει το φόβο που κυριαρχούσε στους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια απέναντι σε παραβατικές πρακτικές. «Τα αποτελέσματα και εδώ είναι απτά και συγκεκριμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19% που ήταν στα τέλη του 2014, ανέρχεται πλέον στο 12%.
«Αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα για τους αδύναμους και τους αποκλεισμένους αυτής της κοινωνίας, καθώς έχουν αλλάξει οι πολιτικές προτεραιότητες, η στόχευση, οι κατευθύνσεις και η δουλειά που γίνεται από το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας, τα τρία τελευταία χρόνια» διαπίστωσε η κυρία Αχτσιόγλου.
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, η υπουργός Εργασίας είπε ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση το έργο της στις αρχές του 2015, έθεσε έναν πολύ σημαντικό και σύνθετο στόχο: «Να επουλώσει τις πληγές της κρίσης που σάρωσαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2010-2014 και να ανατάξει την ελληνική οικονομία, μειώνοντας τα ποσοστά της ανεργίας, η οποία είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, στο στόχο αυτό, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο. «Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το 2017 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κύκλος της ύφεσης ολοκληρώθηκε και είναι οριστικά πίσω μας και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν, επίσης, εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ποσοστά ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα προ κρίσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ανεργία ανέρχεται περίπου στο 20%, δηλαδή περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το έργο της. Από τα τέλη του 2014 μέχρι τα τέλη του 2017, δημιουργήθηκαν περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε η κυρία Αχτσιόγλου.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που το ποσοστό της ανεργίας θα πέσει κάτω από το όριο του 20%. «Είναι προφανώς ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατηρείται, όμως, μία διαρκής και μόνιμη τάση αποκλιμάκωσης, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε» σχολίασε η ίδια. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι το επιστέγασμα μίας πολυσύνθετης και πολυπαραγοντικής προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» συμπέρανε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στοχευμένη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
Αντωνοπούλου: Θα συμβάλω στη μάχη της Αριστεράς ως απλός πολίτης
Την εμπιστοσύνη της στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξέφρασε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργικού χαρτοφυλακίου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε.
«Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν να ακούσουν από εμένα κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκα» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, εκφράζοντας, παράλληλα, την επιθυμία να σεβαστούν όλοι τον θεσμικό χαρακτήρα της τελετής παράδοσης-παραλαβής.
«Η αποχώρησή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στη διάθεση του κ. Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας και προτίθεμαι να συμβάλω, όσο μπορώ, από τη θέση που πλέον θα βρίσκομαι σαν απλός πολίτης, γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να την κερδίσει η "πρώτη φορά Αριστερά", πρέπει να την κερδίσει η κυβέρνησή μας και αν δεν συμβάλλουμε όλοι και δεν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, δεν θα έχουμε την ικανοποίηση που φέρνει το να ξέρεις ότι πραγματικά υπηρετείς τους πολίτες και την πατρίδα σου» δήλωσε η κυρία Αντωνοπούλου.
Παράλληλα, επικεντρώθηκε σε έξι από τις δράσεις της θητείας της. Όπως είπε, μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Σημαντικός, σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε ο προγραμματισμός μέσα από την κοινωφελή εργασία και μέσα από πολύ εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και προσωρινές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.
Το δεύτερο σημείο, στο οποίο εστίασε, είναι ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. «Η επόμενη δράση, στην οποία έχουμε προχωρήσει, σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, είναι ότι τα προγράμματα που βγαίνουν από το υπουργείο Εργασίας για την υποστήριξη των ανέργων, πρέπει να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα, καθώς κάθε περιφέρεια έχει τις ιδιομορφίες της» σημείωσε η κυρία Αντωνοπούλου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο υλοποιούνταν προγράμματα που αφορούν την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και, ειδικά, των ανέργων. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, βρισκόμαστε έναν μήνα πριν να νομοθετήσουμε. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το έργο θα αφήσει σημαντικό αποτύπωμα όσον αφορά το μέλλον. Δηλαδή, όχι μόνο να μειώνεται η ανεργία, αλλά να υπάρχουν εκείνες οι θεσμικές αλλαγές, οι οποίες χτίζουν ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο που δείχνει τι χρειάζεται η κοινωνία μας» συμπλήρωσε η ίδια.
Ακόμη ένας προσανατολισμός του χαρτοφυλακίου της, τον οποίο τόνισε, είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Εντός του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου, ξετυλίγονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το Ταμείο της Κοινωνικής Οικονομίας μέχρι τη σύσταση των κέντρων υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με το πεδίο και να ενημερώνουμε τους πολίτες για το τι είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία».
Τέλος, αναφέρθηκε σε επιπλέον μία δράση, που προωθείται, μέσω μίας πρότασης, η οποία υποστηρίζει ότι στις χώρες που καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας θα πρέπει να μη συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό το ποσό που επενδύουν στο εργατικό δυναμικό τους.
«Η κοινωφελής εργασία, αλλά και ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας θεωρούνται, ήδη, πρότυπα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εντός του Μαρτίου θα γίνουν δύο παρουσιάσεις στα κράτη-μέλη, διότι υπάρχουν αρκετές χώρες οι οποίες προτίθενται να υιοθετήσουν πρακτικές που εμείς μπορέσαμε να φέρουμε στη χώρα μας» υπογράμμισε η κυρία Αντωνοπούλου.
Καταλήγοντας, εξέφρασε πάλι την εμπιστοσύνη της στον κ. Ηλιόπουλο, λέγοντας ότι θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ