Βουλή: Πώς απάντησαν Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης στον «πολιτικό αντιπερισπασμό» της ΝΔ
Οι μαντινάδες, το… κεφαλοκλείδωμα και το πολιτικό «σαρκίο»Σε μια Ολομέλεια με πολλά έδρανα κενά, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, για τους οποίους στήθηκαν κάλπες στο τέλος της συζήτησης επί της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Το γεγονός της απουσίας πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε μάλιστα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από την εξέλιξη της συζήτησης έχει ήδη καταρρεύσει ο αδέξιος πολιτικός αντιπερισπασμός που επιχείρησε η ΝΔ», ενώ ο Παύλος Πολάκης παρομοίασε την εικόνα της Βουλής με «κεφαλοκλείδωμα» που υπέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά.
Στη γραμμή του πολιτικού αντιπερισπασμού άλλωστε κινήθηκε όλη η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τον εισηγητή Σπύρο Λάππα, ο οποίος ανέφερε ότι επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα. Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ως προς τις κατηγορίες στις οποίες αναφέρεται η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, διευκρίνισε ότι αφορούν σε εγκύκλιο του 2015 του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία αντικατέστησε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τη δραστική ουσία με την εμπορική ονομασία, προκαλώντας ζημιά μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, όπως υποστήριξε. Επίσης, στη μη λήψη απόφασης για έκδοση δύο δελτίων τιμών μέσα στο ίδιο έτος. Στους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, η ΝΔ καταλογίζει καταστρατήγηση των νόμων περί τιμολόγησης των φαρμάκων.
Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εγκύκλιος Κουρουμπλή δεν αντικατέστησε τη δραστική ουσία στη συνταγογράφηση, αλλά έδωσε τη δυνατότητα πρότασης και εμπορικής ονομασίας μόνο για τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παίρνοντας πρώτος το λόγο, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που υπάρχει clawback (σ.σ. ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για την υπέρβαση στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης) δεν μπορεί να προκύψει ζημία για το δημόσιο. Για το επίμαχο δελτίο τιμών που εκδόθηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2015, δήλωσε ότι η εισαγγελία θα πρέπει να ψάξει «ποιοι πείραξαν τις τιμές της λίστας τον Δεκέμβριο του 2014. Ήμασταν αναγκασμένοι ή να αποδεχτούμε τη λίστα και να πάει στα ύψη η συμμετοχή των πολιτών ή να το παγώσουμε». Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, o κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για «πάρτι πολυεθνικών. Ήμουν ο πρώτος που μίλησε για φοροαποφυγή των πολυεθνικών από το 2009». Όσο για το επιχείρημα της ΝΔ ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν τα κέρδη τους, τόνισε ότι «κάτω από την πίεση της δικής μας προσπάθειας αναγκάστηκαν οι πολυεθνικές για πρώτη φορά να παρουσιάσουν κέρδη». «Είναι ευκαιρία τώρα, όχι μόνο να υπάρξει ένα μεγάλο πρόστιμο σε όλους αυτούς τους κυρίους, αλλά να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ελβετία του νότου ως προς τα γενόσημα» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας μία θέση που έχει εκφράσει και στο παρελθόν.
«Η ΝΔ έτοιμη να "πουλήσει" παραδοσιακές της συμμαχίες»
Συνεχίζοντας το σκεπτικό του κ. Κουρουμπλή για το δελτίο τιμών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πρόσθεσε ότι η αρχιτεκτονική της τιμολόγησης των φαρμάκων ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, επομένως ήταν αδύνατο να εκδοθεί δελτίο τιμών στην αρχή του 2015. Αφού ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, ακολούθησε δίμηνη τεχνική προετοιμασία και διαβούλευση με τη φαρμακοβιομηχανία και τελικά εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Ως προς τις κατηγορίες παραβίασης της νομοθεσίας τιμολόγησης, ο κ. Ξανθός διευκρίνισε: «Οι θεσμοί επέμεναν σε μια γραμμή συνεχών μειώσεων τιμών εστιασμένη κυρίως στα γενόσημα και τα off-patent. Συμφωνήσαμε να πάμε σε σταδιακή απομείωση των τιμών των γενοσήμων και των off-patent σε βάθος 2-3 χρόνων, βάζοντας ως ανώτατη μείωση σε κάθε δελτίο τιμών το 10% της τιμής. Στόχος ήταν να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο dumping τιμών που θα οδηγούσε σε αποσύρσεις φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων από την αγορά, σε ελλείψεις σκευασμάτων και προβλήματα στη φαρμακευτική κάλυψη χρονίως πασχόντων, σε υποκατάσταση αυτών των φαρμάκων με ακριβότερα πρωτότυπα χωρίς απαραίτητα προστιθέμενη θεραπευτική αξία, σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και σε επιπλέον υπέρβαση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και σε απότομη και μη διαχειρίσιμη υποτιμολόγηση εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων, στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας στη χώρα, στις εξαγωγές, στην απασχόληση κλπ.».
Κατήγγειλε δε τη ΝΔ, ότι προκειμένου να διασώσει το πολιτικό της «σαρκίο» κατηγορεί συλλήβδην την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τους Έλληνες γιατρούς, «έτοιμη να "πουλήσει" παραδοσιακές της κοινωνικές συμμαχίες».
Κατά τον κ. Ξανθό, το πραγματικό πρόβλημα είναι η πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και τις συνεχείς μειώσεις τιμών, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων έχει αυξηθεί. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ρύθμιση –σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία και τους δανειστές- για ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο.
Καθώς οι κύριοι Κουρουμπλής και Ξανθός απάντησαν διεξοδικά στην ουσία της κατηγορίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προτίμησε να αναφερθεί στο έργο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: την αντιστροφή των ταμειακών των νοσοκομείων σε πλεονασματικά, την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη διαγραφή των χρεών των ανασφάλιστων, την τοποθέτηση 2.300 επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία ως άμεση λύση, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που εκκρεμούσε από το 2007, τη δημιουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία, τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο ήταν έτοιμο από το 2009, όμως «θέλατε να το πουλήσετε για να το κάνετε ξενοδοχείο και σπα» όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.
Κλείνοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, αφιέρωσε και μια μαντινάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου, γι’ αυτό πολλοί ζηλεύουνε, με το πέταγμά μου».