Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα Εθνικά ζητήματα και οι επικείμενες εκλογές
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΔ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξέρει πολύ καλά ότι αυτή την περίοδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και τεράστια ανησυχία της κοινής γνώμης για τα εθνικά θέματα με αιχμή την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας – ενδιαφέρον που φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπερβαίνει και αυτό για την οικονομία και την ανεργία.
Επίσης γνωρίζει ότι σε τέτοιες περιόδους αυτό που μετράει στην κοινή γνώμη είναι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο ενός ηγέτη που συμπεριφέρεται με σοβαρότητα και εθνική υπεθυνότητα.
Για τους λόγους αυτούς κινείται σε επίπεδα πολιτικού ρεαλισμού.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε σφοδρότατη κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα επειδή κράτησε «σκληρή» αντιπολιτευτική γραμμή στο ονοματολογικό και στις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τα Σκόπια.
Παρόλα αυτά, ο Μητσοτάκης κατάφερε να μην συνδεθεί σε προσωπικό επίπεδο με τις ακροδεξιές κορώνες ορισμένων που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, ενώ ταυτόχρονα δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, αφού το κατεστημένο των Σκοπίων άλλα λέει στο εσωτερικό του κρατιδίου και άλλα λέει στους διαμεσολαβητές της διαπραγμάτευσης.
Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία και ειδικά τώρα με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα να στρίψει κι άλλο το τιμόνι δεξιά προκειμένου να μαζέψει από την εκλογική δεξαμενή άλλων σχηματισμών της λεγόμενης σκληρής δεξιάς.
Δεν το κάνει.
Προτιμά να κινείται με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι στο ταξίδι του στις ΗΠΑ δεν προέταξε τα όποια λάθη και καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς για την υπόθεση της σύλληψης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά αντίθετα έθεσε σε όλους τους αμερικανικούς παράγοντες την ανάγκη επιστροφής των 2 Ελλήνων προκειμένου το θέμα να λήξει χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα.
Συνεκτική στάση κρατάει και στο εσωτερικό του κόμματός του.
Ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες –όποτε αυτές στηθούν– επιλέγει να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή ως ενωτικός κρίκος, αποφεύγοντας τις ενδεχόμενες συγκρούσεις.
Επιλέγει να μην πολώσει το κόμμα με αντιπαραθέσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη συσπείρωση. Εξάλλου, δεν ξεχνά ότι ηγείται μιας κοινοβουλευτικής ομάδας τα μέλη της οποίας δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη διαδοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, παρά τις κατά καιρούς παραφωνίες στελεχών, θεωρεί ότι ούτε κλυδωνισμοί υπάρχουν ούτε εσωτερική αμφισβήτηση.
Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνει τόσο τη βάση της ΝΔ, όσο και το στελεχειακό δυναμικό είναι πώς όταν κληθεί να κυβερνήσει δεν θα το κάνει με όρους παλαιοκομματικούς.
Ο ίδιος δηλώνει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει αμέσως μετά τις κάλπες, ώστε να μην επικρέμαται ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στη χώρα, χαρακτηρίζει «αστεία» τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης λόγω των προεδρικών εκλογών του 2020, ενώ σημειώνει ότι ήδη η Νέα Δημοκρατία κάνει ανοίγματα σε στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να φέρει στο προσκήνιο νέους και άφθαρτους ανθρώπους που θα φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην κεντρική διοίκηση.