Η υπόθεση Σκριπάλ, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο ρόλος της Ρωσίας
Τη μετατροπή της υπόθεσης Σκριπάλ και της στάσης της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα ως υπομόχλιο πίεσης για την ελληνικού ενδιαφέροντος υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών φαίνεται πως επιχειρεί η Ελλάδα, η οποία ήδη από το βράδυ της Δευτέρας υιοθέτησε μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη Μόσχα.
Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο: Πώς σχετίζεται η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία
Η Αθήνα, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος άσκησε πιέσεις ώστε να μετριαστεί η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία, καθώς ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε σαφή τοποθέτηση της ΕΕ για το κατασκοπευτικό θρίλερ, να υπάρξουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις».
Αποτέλεσμα των ελληνικών πιέσεων ήταν η ΕΕ να μην υιοθετήσει πλήρως τις αιτιάσεις της Βρετανίας και να διατυπώνει σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας. Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας είναι αυτές που οδήγησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η ελληνική στάση δεν αποκλείεται να συνδέεται με την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σκληρή θέση στο θέμα των δύο αξιωματικών και παράλληλα να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που έχει με το Κρεμλίνο, στο πλαίσιο του δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.
Αν και από την κυβέρνηση τηρείται σιγή ιχθύος όσον αφορά στις διπλωματικές πρωτοβουλίες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Αθήνα να «ποντάρει» σε μεσολάβηση του Κρεμλίνου για το θέμα των δύο αξιωματικών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από την πρώτη στιγμή, επιμένουν από το κυβερνητικό επιτελείο ότι η κυβέρνηση εργάζεται με κλιμακούμενες διπλωματικές πιέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν θετική έκβαση στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν διπλωματικοί κύκλοι και τη χθεσινή παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, υπέρ των ελληνικών θέσεων για τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται για 20η μέρα στις φυλακές της Ανδριανούπολης.
«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των 2 στρατιωτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».
Στις παρασκηνιακές διπλωματικές πρωτοβουλίες αυτές συνυπολογίζεται και η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των δύο αξιωματικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός.