Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αλέξης Τσίπρας | Τουρκικές προκλήσεις: Αυστηρότατες συστάσεις προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει άμεσα την τακτική των προκλήσεων και να σέβεται στο εξής απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έκανε την Παρασκευή (23/03/2018) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Συνέδεσε, μάλιστα, το ζήτημα αυτό με την περαιτέρω συνέχιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, αναφορικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της γείτονος στην Ευρώπη των 27.

«ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ», ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε σχετικά: «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας: «Ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει. Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλέον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» είπε ερωτηθεις για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

- «Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι. Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους.

- Ήταν έλλειμμα για την Ευρώπη το ότι τόσα χρόνια δεν μπορούσε να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Συμφώνησα με την άποψη για τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομικών, αλλά ο οποίος να υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο. Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη. Για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης.

- «Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία. Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.

- «Δεν είναι προαπαιτούμενο η αλλαγή της συνθήκης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., η οποία συζητείται. Πρόσθεσε πως «δεν θα είναι οι αλλαγές που εμείς οραματιζόμαστε, αλλά εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν την Ευρώπη εμπρός. Τα λάθη που έγιναν κόστισαν παρά πολύ στην Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

- «Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

- Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει. Σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα τα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις για να γίνει σωστός ευρωτουρκικός διάλογος. Ζήτησα εγγυήσεις να εγκαταλείψει τις λογικές της προκλητικότητας και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως είναι και η Κύπρος.

Σε ερώτηση για το δεσμευτικό χαρακτήρα του κειμένου των Ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ελπίζει η Τουρκία θα άλλαξε τακτική και να επανέρθει σε όρους καλης γειτονίας. «Έχουμε το χέρι τεταμένο στη φιλιά και στο διάλογο. Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τον φόβο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σα να πυροβολεί τα πόδια του».

- Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Ζήτησα την άμεση επίλυση του ζητήματος και υπήρξε ρητή διαβεβαίωση ως προς αυτό από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν κατέστη δυνατό να λυθεί το θέμα πριν από το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους αλλά και να βασιζόμαστε στη στήριξη των συμμάχων και εταίρων μας. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο συζητήσαμε τόσο για τις αμερικανορωσικές και τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

«Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν», πρόσθεσε.

- Για το Σκοπιανό: Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

Σχετικές ειδήσεις