Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Ουδεμία έκπτωση στην υπεράσπιση της ελευθερίας μας
«Είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή (23/03/2018) στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της 23ης Μαρτίου του 1821.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:
«Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς", το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο απηύθυνε από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αποτελεί εθνική παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτή η παρακαταθήκη, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχει τρεις εμβληματικές πτυχές και εξήγησε: «Πτυχή πρώτη: Το Έθνος των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων, έδωσε από την Αρεόπολη, την 17η Μαρτίου, από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου και, τέλος, την κορύφωση από την Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, "σάρκα και οστά" και στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος.
Πτυχή δεύτερη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας αποδεικνύει ήδη από την αρχή της Εθνεγερσίας του 1821, πόσο εμείς οι Έλληνες, είμαστε δεμένοι με την ελευθερία, η οποία για το έθνος των Ελλήνων είναι αξία υπαρξιακή. Με την έννοια ότι είμαστε λαός και έθνος της φιλίας, της ειρήνης, και της καλής γειτονίας. Αλλά ξέρουμε πάντοτε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας, χωρίς να κάνουμε ουδεμία έκπτωση και ταυτοχρόνως να υπερασπιζόμαστε το έδαφος, την κυριαρχία και τα σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πτυχή τρίτη: Η "Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" της Μεσσηνιακής Γερουσίας απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους λαούς της Ευρώπης. Απέδειξαν οι πρόγονοί μας από την εποχή τη εθνεγερσίας ποσό στραμμένη ήταν η Ελλάδα στην Ευρώπη, πόσο προσέβλεπε στην Ευρώπη. Γι' αυτό θα τονίζω πάντοτε, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι και για αυτό πρωτοπόροι στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μας οράματος».
Ενός οράματος, όπως πρόσθεσε, «που συνίσταται στη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, πάνω στις αντηρίδες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ικανής να υπερασπιστεί την αποστολή της, όχι μόνο έναντι των λαών της, αλλά έναντι της ανθρωπότητας, στηρίζοντας και υπερασπιζόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια μετέβη στο Ηρώο του Εικοσιένα, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εικοσιένα και ακολούθησε προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.
Κατόπιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο και παρακολούθησε την αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας, καθώς και την παρέλαση.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάχης Μεσσηνίας Ελένη Αλιφέρη, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Διαβάστε επίσης:
Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας