Νέα στοιχεία στη Βουλή για την προμήθεια εμβολίων επί Αβραμόπουλου
Στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Νέα στοιχεία σχετικά με την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και των αντι-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011 τα οποία φέρονται να ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία με πάνω από 12 εκατ. ευρώ.
Τα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται σε δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας, στις 20 Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτήν, ο Οργανισμός κατήγγειλε ότι έχουν παραμείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντί-ικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΥΦΕΤ. Στο πλαίσιο της έρευνας, η εισαγγελέας παρήγγειλε έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να συντάξει σχετική έκθεση και να ελεχθεί η καταγγελία.
Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΥΠ που παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2017, ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντί-ικών σκευασμάτων.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Κυρίως όμως, δεν προβλέφθηκε στη σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.
Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεσή του τη σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας.
Ακόμα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους.
Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία υπό τις καταιγιστικές εξελίξεις της υπόθεσης Novartis.
Ως εκ τούτου η δικογραφία απεστάλη στη Βουλή , αμελλητί, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.