Η ερώτηση που «ζόρισε» Μέρκελ και Σαρκοζί

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχουν γίνει στόχος έντονης κριτικής για την στάση τους και τις αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


Τους καταλογίζουν αργές αντιδράσεις και ιδιωτικές στρατηγικές που βάζουν και οι δύο πάνω από την τύχη της Ευρώπης. Έτσι και σήμερα στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ρωτήθηκαν για λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος και σε υψηλούς τόνους, φανερά ενοχλημένος, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός.

«Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.

«Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να το δούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει την προστασία των άλλων χωρών μελών. Δήλωσε ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

Πηγή:newscode.gr