Τσίπρας για Σκοπιανό: «Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση με τον Ζάεφ»

Αλέξης Τσίπρας | Σκοπιανό: Ιδιαιτέρως αισιόδοξος για το αυριανό του τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι προσδοκίες του για την συνάντηση είναι «πολύ μεγάλες» - Ζάεφ:Θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση προσερχόμενος στη συνάντηση της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών. Με τη σειρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε η αυριανή συνάντηση «να είναι επιτυχημένη».

Το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών, που «κλείδωσε» το Σάββατο μετά την τριμερή συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο, είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης. Οι δυο πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν, ωστόσο, και στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018.

Οι προσωπικές συναντήσεις των δύο πολιτικών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πριν από λίγο καιρό ο Ζόραν Ζάεφ είχε πει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα»

Από την πλευρά του, εξερχόμενος από την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ και ερωτηθείς αναφορικά με την αυριανή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για «θετική στιγμή ώστε να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Επιπλέον, στο ερώτημα τι προσδοκά για την αυριανή συνάντηση των αρχηγών κρατών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ζάεφ είπε πως περιμένει «μόνο πρόοδο».

Συμφωνία για το όνομα – παραμένουν τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα και φέρονται να έχουν καταλήξει στο ζήτημα του ονόματος.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Σε αυτές τις ονομασίες υπάρχει στήριξη και από τις δύο πλευρές που πλέον προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης και στα άλλα σημαντικά ζητήματα της συμφωνίας.

Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).

Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Σχετικές ειδήσεις