Ράιχενμπαχ: Φως στο τούνελ σε 2 – 3 χρόνια

Δύο έως τρία χρόνια εκτιμά ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ ότι θα απαιτηθούν για να μπει η Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, παραδεχόμενος ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν φαίνονται εν μια νυκτί.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» χαρακτήρισε ευεργετικές για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία τις διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμα και αν αυτές δεν είναι αρεστές.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ταχυτατη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν αν υπάρχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

«Πολλοί από τους συνομιλητές μου ζητούν τεχνική υποστήριξη. Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, κυρίως της είσπραξης φόρων. Και φαίνεται ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και εδώ κυρίως οι μικρές».

Ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτηρίζει απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση, την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Αυτές αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία. Το σχέδιο δράσης για μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις αφορά πολλά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα απαιτηθούν 2 με 3 χρόνια για να μπει η χώρα σε έναν δρόμο, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πρόοδο της Ελλάδας και των Ελλήνων.