Παυλόπουλος: Μαζί με τον πολιτισμό, θα υπάρχει και ο άνθρωπος
Τη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και πολλών προσκεκλημένων.
«Είναι εμβληματική αυτή η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο στον κόσμο όσον αφορά την ελληνική αρχαιότητα κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και είναι εμβληματική γιατί είναι εμβληματικά τα αντικείμενα που τη συνθέτουν, αντικείμενα ύψιστης αισθητικής από τη νεολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την έκθεση, η οποία αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του κτηρίου που το στέγασε.
«Είναι μια έκθεση που ολοκληρώνει και κορυφώνει έναν κύκλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις τέσσερις ενότητες που τη συνθέτουν «να έχουν επιλεγεί ώστε να διαμορφώνουν τις βάσεις για ένα διαρκή διάλογο ανάμεσα στην Τέχνη και στο Ωραίο. Μια σχέση η οποία διαγράφεται, με στοιχεία απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας, ως πορεία της Τέχνης προς τον ανέφικτο ορίζοντα της διαρκούς αναζήτησης του Ωραίου», σημείωσε, αναφερόμενος στη δυσκολία να ξεχωρίσει κανείς ποιο έχει πρωταρχική σημασία: η Τέχνη ή το Ωραίο.
«Είναι σαν μια προσπάθεια να λύσουμε το "δήλιον πρόβλημα" του "διπλασιασμού του κύβου", όπου η επιλογή ως προς το ποιος είναι ο αρχικός "κύβος", η "Τέχνη" ή το 'Ωραίο", μοιάζει αδύνατη», συμπλήρωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «όσο διαρκεί ο διάλογος αυτός, υπάρχει και θα υπάρχει πολιτισμός. Και μαζί με τον πολιτισμό θα υπάρχει ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα, βεβαίως όπως επιτάσσει ο προορισμός του ανθρώπου».
«Η έκθεση επιχειρεί να μας μεταδώσει αυτή την πολλαπλή παρουσία του Ωραίου. Μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση και μέσα από πειραματικά εργαστήρια δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες όχι απλώς να παρακολουθήσουν αλλά να ζήσουν -έστω για λίγο- τις αισθητικές επιλογές των αρχαίων», δήλωσε από τη μεριά της η κ. Κονιόρδου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τις «άπειρες εκφάνσεις και εκδοχές του ωραίου, που μας κληροδοτεί η αρχαία Ελλάδα, δημιουργώντας σημεία αναφοράς για κάθε πολιτισμό που ακολούθησε μέχρι και σήμερα, είτε μιλάμε για τα μνημεία και τα αγάλματα, είτε για το θέατρο και τη δημοκρατία, διαμορφώνοντας έτσι το δυτικό κανόνα μέσα στον οποίο κινούμαστε».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το εορταστικό ανάκρουσμα «Το κάλλος του ήχου» από το σύνολο Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος», που έπαιξε μουσικές συνθέσεις της αρχαιότητας, αλλά και μελοποιημένα ποιήματα.
Στη συνέχεια έγινε μια συνοπτική παρουσία της έκθεσης από τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, που έκανε λόγο για «την τρίτη στη σειρά έκθεση, με την οποία επιχειρούμε ένα ταξίδι στο ρεύμα του χρόνου παρακολουθώντας τις αμέτρητες εκδοχές του ωραίου. Αινιγματικό και γοητευτικό, αυτό το "ασύλληπτο κάτι", που ανιχνεύεται στις οπτικές τέχνες όλων των εποχών προσδιορίζεται ως μια πολυδιάστατη πραγματικότητα με πανανθρώπινη σημασία».
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, η κ. Λαγογιάννη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης.
«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και η ομώνυμη περιοδεύουσα έκθεση στα μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.