Στο 4ο Διεθνές Θερινό Σχολείο «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ο Προκόπης Παυλόπουλος
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».
Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Π.Τ.Ν. με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Θα πραγματοποιηθεί σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία - Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης».
Σε αυτό θα διδάξουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρουσιαστεί στις 9 Ιουλίου και το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 4ου Δ.Θ.Π., ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου.
Όπως δήλωσε στο CNN.gr η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος κ. Τσιτσανούδη «η δημόσια συζήτηση για τη συστηματική οικοδόμηση γεφυρών και διαύλων αλληλεπίδρασης μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με εστίαση στην καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, βρήκε ένθερμους παραλήπτες και με έντονη συμμετοχική διάθεση. Πρωτότυπα και νεωτερικά ζητήματα, όπως αυτά της λογοκρισίας και των ορίων του επιτρεπτού λόγου, της σχέσης της αρχαιοελληνικής γραμματείας με τη δημοσιογραφία, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, αλλά και του λάθους στη γλώσσα και στην επικοινωνία, αναδεικνύονται, ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω ερευνητική και ακαδημαϊκή ενασχόληση. Η συζήτηση αυτή εγκαινιάστηκε από ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο ταξιδεύει τις ιδέες του από την Ήπειρο στη νησιωτική Ελλάδα αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την υπεραστική και διεθνή ακτινοβολία του». Και προσθέτει: «Εκατοντάδες άνθρωποι, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές, αλλά και σπουδαίοι επιχειρηματίες ως ευγενείς χορηγοί, συμμερίστηκαν και έζησαν μαζί μας τη μετεξέλιξη και εμπλουτισμό του αρχικού οράματος. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους και σε κάθε έναν χωριστά. Εργαστήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε μία εβδομάδα θερινής σπουδής στην υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ».
Και η κ. Τσιτσανούδη καταλήγει λέγοντας: «Με επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης που συνεπάγεται η ανάληψη της διοργάνωσης, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στην Ερμούπολη της Σύρου να προσφέρει στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες μία ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία, όπως ακριβώς αξίζει σε μία ακαδημαϊκή δράση υψηλών προδιαγραφών».
Το 4ο. Δ.Θ.Π. προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (συναυλίες, εκπαιδευτικές εκδρομές, γνωριμία με τη φυσιογνωμία του νησιού και την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα κ.ά.).