Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το δημοψήφισμα

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σοβαρούς τριγμούς στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και σύγχυση στην κοινωνία, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόλις καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση εν όψει της υλοποίησης της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το δημοψήφισμα
2'

Είναι πλέον πασιφανές ότι αν και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη, το δημοψήφισμα θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου όταν θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση και προτού αυτή πάει στη Βουλή για ψήφιση. Αν το δημοψήφισμα προηγηθεί της κατάθεσης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης για να είναι το αποτέλεσμά του δεσμευτικό θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το 40% των πολιτών. Αν πραγματοποιηθεί μετά τότε χρειάζεται συμμετοχή του 50% των ψηφοφόρων και έγκριση από 180 βουλευτές.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ματαιώνεται και αύριο Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Από την ώρα της ανακοίνωσης της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πληθαίνουν οι φωνές περί της συνταγματικότητάς του, καθώς έχει ως αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα. Οι αντιδρώντες στη διεξαγωγή του ισχυρίζονται ότι είναι πολιτικά ανεφάρμοστο και οικονομικά και πολιτικά επικίνδυνο.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός φέρνει το θέμα του δημοψηφίσματος τώρα, για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία τον έχουν φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας να καταφέρει να «περάσει» τη νέα δανειακή σύμβαση με τις «πλάτες» του λαού.

Η απόφασή του βασίζεται στο σκεπτικό ότι αν επιχειρήσει να περάσει τη σύμβαση από τη Βουλή, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα τον κατηγορήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ «καταστρέφει τη χώρα».

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν βγει από τη δύσκολη θέση, αφού η σύμβαση θα επικυρωθεί με ψήφους μόνο του ΠΑΣΟΚ, ώστε και να ληφθούν τα σκληρά και απαραίτητα μέτρα αλλά και να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή