Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Πληροφορίες για διάγγελμα Τσίπρα εντός της ημέρας
Με γοργό βηματισμό κινείται πλέον η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης (12/06/2018).
Για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει τηλεφωνικά ή διά ζώσης τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ώστε να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα απόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία... πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας των δύο χωρών και μέχρι να υπάρξει οριστική λύση απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα, με κυριότερο το να υπάρξει έγκριση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία για το Σκοπιανό που είναι πολύ κοντά.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, το οποίο μετετέθη για το απόγευμα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η καθυστέρηση στο τηλεφώνημα οφείλεται στο ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα πρέπει κι αυτός να ενημερωθεί για τις νέες εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).
Διαβάστε επίσης:
Πάνος Καμμένος για Σκοπιανό: Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία
Συναγερμός: Αν δείτε αυτόν τον άνδρα ενημερώστε ΑΜΕΣΩΣ την Αστυνομία
Το πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ
Σημειώνεται πως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε τελικά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στις 15:00 και διήρκησε για περίπου μία ώρα σε εξαιρετικό κλίμα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, μάλιστα να συνομιλήσουν και αύριο (Τρίτη) προκειμένου να διευθετήσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, «κλείνοντας» έναν κύκλο πυρετωδών διαβουλεύσεων.
Λίγο αργότερα, με μια λακωνική ανακοίνωση αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ και η κυβέρνηση των Σκοπίων, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά της ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για μια ώρα από τις 15:00 έως 16:00.
Όπως υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, εξετάστηκαν τα «υπόλοιπα ζητήματα», αλλά και διάφορες ιδέες ως λύση για το πρόβλημα. Όπως υπογραμμίζεται, επίσης, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία.
«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών»
«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ζάεφ, μιλώντας από την πόλη Αρατσίνοβο, για την έναρξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού κτηρίου.
Ο ίδιος επισήμανε πως η λύση που προωθείται «θα πρέπει να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής που να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα».
«Η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής. Εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να ολοκληρωθεί η 25ετής διαμάχη για το όνομα. Μόλις επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ενημερώσω τους πολίτες», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», συνέχισε.
Εξάλλου, ο κ. Ζάεφ είπε πως «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».
Σημείωσε, τέλος, ότι αν υπάρξει άμεσα λύση δεν αποκλείεται να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία.
Νωρίτερα τη Δευτέρα (11/06/2018) ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου., ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς για αν θα γίνει το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «θα γίνει».
Το τετ-α-τετ Τσίπρα - Κοτζιά ήρθε σχεδόν αμέσως μετά το δημοσίευμα του σκοπιανού ειδησεογραφικού πρακτορείου Makfax, το οποίο ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Οι πρωθυπουργοί Σκοπίων και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γείτονος.
Στο σχετικό τηλεγράφημα που φέρει τίτλο «D-Day» (σ.σ. αυτό ήταν το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Σύμμαχοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία) σημειώνεται, εξάλλου, ότι «είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».
Κατά τα λοιπά, η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. «Η σκοπιανή πλευρά προσέφερε δημιουργικές λύσεις που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας», αναφέρει το Makfax.
Μάλιστα, υπογράμμιζε πως οι κύριοι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ είχαν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.
«Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία», καταλήγει το Makfax.
Διαβάστε επίσης: