«Μετωπική» κυβέρνησης - ΝΔ μετά τη «φυγή» Λαζαρίδη από τους ΑΝ.ΕΛ.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ – ΓΙΑ «ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ» ΜΙΛΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - «ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με δισέλιδη επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από τους ΑΝ.ΕΛ., υπογραμμίζοντας τη διαφωνία του για το Σκοπιανό και ειδικότερα για τη συμφωνία των Πρεσπών. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 έδρες, μετά και τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 έδρες και οι ΑΝΕΛ πλέον μόνο 7 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα.
Κυβερνητικές πηγές με ανακοίνωσή τους την Τρίτη (26/06/2018) έκαναν λόγο για «σχέδιο νέας αποστασίας» (σ.σ. στα πρότυπα των όσων είχαν συμβεί το 1965 με την κυβέρνηση Νόβα που είχε ρίξει την τότε κυβέρνηση του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου).
«Είναι προφανές το γιατί. Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ. Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν», ανέφεραν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες», συμπλήρωσαν ίδιες πηγές, καλώντας τον κ. Λαζαρίδη να αποδείξει, «με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
Σε ίδιο σκληρό τόνο κινήθηκε και η αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ., με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Θεόδωρο Τοσουνίδη, να καλεί τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί αποστάτης.
Διαβάστε σχετικά:
Σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη από το Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Είμαστε όπως η ταινία ‘’Too hard to die’’ πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
Καθησυχαστικός, εξάλλου, ως προς την ισχύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
«Εμβρόντητος» δήλωσε για την παραίτηση του Γιώργου Λαζαρίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.
«Ο κόσμος να χαλάσει δεν θα πέσει η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε» είπε ο βουλευτάς των ΑΝ.ΕΛ. σχολιάζοντας την μείωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
ΝΔ: Σε πανικό η κυβέρνηση
«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις "… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"» ήταν η απάντηση της ΝΔ στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου για την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη.
«Ο Κυριάκος Σαμαράς στηρίζει τον Συμπιλίδη. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η αποστασία καθιερώνεται σαν πολιτική πρακτική», σχολίασαν σε μεταγενέστερο χρόνο κύκλοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ ότι «οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται σε πανικό γιατί καταρρέουν».
Η επιστολή του Γιώργου Λαζαρίδη
Τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξηγεί στην μακροσκελή επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Λαζαρίδης προτάσσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την πρόσθετη επισήμανση ότι αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία 3/5 της Βουλής, ενώ αναφέρει ότι δέχτηκε απειλές πιέσεις και ύβρεις κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τονίσαμε από το βήμα της Βουλής αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ την θέση μας να καταψηφίσουμε την συμφωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Επίσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα».
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής υπερασπίζεται την ανάγκη για διευρυμένη πλειοψηφία στη συμφωνία με τα Σκόπια και αναφέρει πως όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, σε λάθος χρόνο κατά την άποψή του, είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πράγματα:
Α) Να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές (απειλές-ύβρεις κλπ) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας (…)
Β) Να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της Δ’ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στη συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαρίδης.