Τα 7+1 «όπλα» στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα και ο κρυφός προεκλογικός... άσος στο μανίκι του
«Η χώρα μας γυρίζει σελίδα και περνά σε νέα περίοδο. Τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, μετά τη συμφωνία του Eurogroup και την πανηγυρική έξοδο από τα μνημόνια, συμπληρώνοντας: «Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019, αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Δεσμεύσεις πάνω στις οποίες αναμένεται να πατήσει ο πρωθυπουργός κερδίζοντας το χαμένο έδαφος, αφού με την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, δημιουργούνται νέα δεδομένα για την εκλογική «μάχη».
Το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθρεφτίζει μια αισιοδοξία για πλήρη ανατροπή του σκηνικού που θα φέρει μία ακόμη νίκη το 2019. Μια νίκη βέβαια την οποία θα κρίνουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν.
Κάτι που αυτόματα καθιστά τη ΔΕΘ σε… προπύργιο του προεκλογικού αγώνα, με τον Τσίπρα να καλεί το υπουργικό του συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να «στηθεί» ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμάσουν το νομικό έδαφος για:
– Επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– Αύξηση κατώτατου μισθού
– Στήριξη κοινωνικού κράτους
– Επανάληψη μερίσματος με κοινωνικά κριτήρια
– Ενίσχυση αποτελεσματικότητας δημόσιου τομέα
– Φιλικότερο επενδυτικό κλίμα
– Στήριξη νησιωτικότητας
– Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε αυτές μάλιστα τις στοχευμένες κινήσεις που αναμένεται να αποτελέσουν τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να προστεθεί και ο «αγώνας» για τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από 01/01/2019, ο οποίος εφόσον κερδηθεί θα αποτελέσει όχι μόνο το Δούρειο Ίππο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αιχμή του δόρατος απέναντι στη ΝΔ, που συνεχίζει να παραφιλολογεί κάνοντας λόγο για τέταρτο μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει εκ διαμέτρου αντίθετο δρόμο από το κοινωνικό πρόσημο που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας ένα ακόμη «αυτογκόλ» που θα δεχθεί με χαρά το Μαξίμου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο πρωθυπουργός έχει βάλει ήδη στο στόχαστρό του το «ανατριχιαστικά αντικοινωνικό πρόγραμμα» του προέδρου της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας την κοινωνική δικαιοσύνη του δικού του πλάνου.
Μην ξεχνάτε, πως ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει τον Μητσοτάκη για σύμπλευση με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ετοιμάζεται να νομοθετήσει ακόμα και την κατάργηση του 8ώρου και την υιοθέτηση 12ωρου για τους εργαζόμενους!
Η Πειραιώς κινείται στον ίδιο ακριβώς άξονα, χαρακτηρίζοντας «ξεπερασμένο το παραδοσιακό 8ωρο» και ζητώντας ελαστικές σχέσεις εργασίας.
«Όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και κατάργηση του οχταώρου; Με ένα δημόσιο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό στην κοινωνία ή με το γενικευμένο outsourcing του που θέλει ο κος Μητσοτάκης; Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα πέντε προς ένα που θέλει ο κος Μητσοτάκης;».
Και όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση, όπως τόνισε, με τις «ανατριχιαστικά αναχρονιστικές και αντικοινωνικές προτάσεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης», επισημαίνοντας τις θέσεις του για την κατάργηση του 8ώρου, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την διάλυση του Δημοσίου μέσα από την παραμονή του 1 προς 5 στις προσλήψεις, ενώ έχει συμφωνηθεί αναλογία 1 προς 1...