Επιμένει ο Καμμένος: «Δεν θα επιτρέψω συμφωνία για το Σκοπιανό με 151 βουλευτές»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Πάνος Καμμένος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει «πυρά» κατά της αντιπολίτευσης, η οποία «χρησιμοποιεί το Σκοπιανό για να ανατρέψει την κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα περνάει σε μια άλλη μέρα».
Αφού σημείωσε, δε, πως σήμερα ήλθε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, «ο οποίος ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων το τέλος των μνημονίων και του επιτέθηκε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησε για καθαρή έξοδο, γιατί είπε ότι η χώρα λυτρώθηκε και διότι ελπίζουν σε μείωση των συντάξεων και καταστροφή της χώρας», εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αντί να καλοδεχθεί τον Μοσκοβισί και να ακολουθήσει την υπεύθυνη στάση του Β. Μεϊμαράκη - που σήμερα έκανε μια πολύ σοβαρή ανάρτηση - ακολουθεί την πολιτική των ακροδεξιών της ΝΔ του "κράτα Γερούν"».
Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Καμμένος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να έλθει στη Βουλή προς κύρωση, διότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, τελικά, στην γειτονική χώρα.
Προς επίρρωση, δε, της άποψής του ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να βρεθεί Αλβανός που να δεχθεί ότι είναι πολίτης ενός αμιγώς σλαβικού κράτους», καθώς και το ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ιβάνοφ, έχει απορρίψει την συμφωνία.
Όπως είπε, εκεί πρέπει να γίνουν μια σειρά βήματα, εκλογές, δημοψήφισμα και κύρωση της συμφωνίας στην Βουλή, τα οποία εκτίμησε ότι θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ως προς τη δική του στάση, ο κ. Καμμένος, υπογράμμισε ότι για το θέμα που είχε θέσει, «εάν, όταν και εφόσον έλθει η συμφωνία η κύρωσή της να γίνει από 180 βουλευτές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για (κύρωση με) μεγάλη πλειοψηφία».
«Αν η συμφωνία έλθει για κύρωση από 151 βουλευτές, τότε είμαι υποχρεωμένος να μπλοκάρω την διαδικασία και να δώσω τον λόγο στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Δεν απέκρυψε πάντως τη διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών, ως προς τη κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο κ. Κοτζιάς λειτουργεί ως υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, αλλά και αποτιμώντας ως μεγάλα βήματα και αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του κ. Κοτζιά το σταμάτημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, το γκρέμισμα των αγαλμάτων του Μ. Αλεξάνδρου και την παύση των ισχυρισμών ότι ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Σλάβος, καθώς και την εκδήλωση της διάθεσης της Ελλάδας να υποστηρίξει τα Σκόπια.
«Από εκεί και πέρα αυτά τα μεγάλα βήματα δεν θα μας κάνουν να συμφωνήσουμε με μια συμφωνία που παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε επίσης ως υποκριτικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, για την ιθαγένεια και την γλώσσα. αναφέροντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε υπογράψει «Μακεδονία σκέτο» το 1992, ενώ οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου ακολούθησαν μια πολιτική που έβαλε τον όρο «Μακεδονία» στην πρώην Δημοκρατία.
Είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό λέει ότι οι αντιδράσεις του στο ζήτημα είναι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης λέει ότι «αν μας πιέσουν για τους 180 θα το δούμε».
Υποστήριξε επίσης ότι στη συμφωνία Κοτζιά «με την οποία δεν συμφωνώ, δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, η ιθαγένεια δεν σημαίνει αναγνώριση έθνους», ενώ αναφορικά με τη γλώσσα είπε ότι δεν την παρέδωσαν οι Τσίπρας και Κοτζιάς, καθώς «έχει περάσει στον ΟΗΕ εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς 'να ανοίξει μύτη'».
Σχετικά με το λεχθέν από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ ότι θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια η οποία θα έχει ισχύ αφού ολοκληρωθεί η κύρωση της συμφωνίας και στην παρατήρηση ότι και μόνο η πρόσκληση σημαίνει ότι το βέτο του Βουκουρεστίου παύει να υφίσταται, ο κ. Καμμένος ήταν σαφής πως «αυτό δεν ισχύει».
«Η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια έχει εγκριθεί επί κυβερνήσεως Σημίτη το 1999 στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον. Η πρόσκληση η οποία βάσει της συμφωνίας θα αποδοθεί μετά από το communique που θα γίνει του Στόλτενμπεργκ θα βάζει ως όρους τις εκλογές, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές. Η πρόσκληση λοιπόν αυτή δεν έχει καμία βαρύτητα και δεν αλλάζει τίποτα απ' ότι έχει γίνει στο Βουκουρέστι ή το 1999» τόνισε.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα υπήρχαν διαφορές (με το 1999 και το 2008) «αν κάποιοι πήγαιναν στο ΝΑΤΟ να παρακάμψουν αυτές τις προβλεπόμενες (από την συμφωνία) διαδικασίες. Όσον αφορά και την ίδια την πρόσκληση και αυτή συζητείται διότι δεν έχει την βαρύτητα της εφαρμογής του πρώτου όρου για την επικύρωση της πρόσκλησης δηλαδή η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή των Σκοπίων να έχει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων. Ο Ιβάνοφ έχει γυρίσει πίσω την συμφωνία».
Ερωτηθείς τι θα πράξει αν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου κληθεί να υπογράψει την πρόσκληση, απάντησε ότι «κανένας δεν θα κληθεί, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Κοτζιάς, ούτε ο πρωθυπουργός. Αυτά είναι όλα συνεννοημένα και μέσα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Το μόνο που θα υπάρχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η πρόσκληση που θα υπάρχει στο communique του γενικού γραμματέα και τίποτε άλλο. Η παρουσία του Ζάεφ εκεί θα είναι μόνο σε μια συνεδρία που αφορά την συμμετοχή της FYROM στην αποστολή του Αφγανιστάν. Ήταν και στη περσινή και στην προπέρσινη και σε όλες τις Συνόδους Κορυφής ο Ζάεφ εκεί».
Χαρακτήρισε μάλιστα «βλακείες» τις απόψεις της αντιπολίτευσης ότι «αν οι ΑΝΕΛ είχαν στηρίξει την πρόταση μομφής ο Κοτζιάς δεν θα υπέγραφε την συμφωνία», καθώς, όπως είπε «αν οι ΑΝΕΛ ψήφιζαν την πρόταση δυσπιστίας, τίποτα δεν θα εμπόδιζε την άλλη μέρα τον ΥΠΕΞ να υπογράψει το σχέδιο συμφωνίας».
Έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει με τη συμφωνία αυτή ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε την ΝΔ «να σοβαρευτεί, να ακολουθήσει αυτά που της λέει ο Μεϊμαράκης που ήταν σοβαρός πρόεδρος και ψήφισε το πρόγραμμα του '15, να αφήσει τους ακραίους μαζί με τον Σαμαρά να πάνε πίσω στον ΛΑ.Ο.Σ να πουλάνε βιβλία και να αποφασίσει να γίνει σοβαρή κεντροδεξιά η οποία θα είναι αποδεκτή και στην Ευρώπη και να κοιτάει το καλό της πατρίδας μας. Η ΝΔ ήταν πάντα ένα κόμμα το οποίο ήταν εθνικά υπεύθυνο, τώρα το έχουν αφήσει στα χέρια του Σαμαρά, του Μπαλτάκου και του Γεωργιάδη. Αυτή η ΝΔ δεν είχε καμία σχέση με την ΝΔ που γνώρισε ο ελληνικός λαός».
Αναφορικά με τις καταγγελίες του για σχέδιο αποστασίας, ο κ. Καμμένος, είπε ότι «το βράδυ μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, μαζί με την ΚΟ και τους συνεργάτες της πήγαμε για φαγητό και έγινε η πρώτη συζήτηση για τις απειλές που δέχθηκαν οι βουλευτές. Εκεί μου αποκάλυψαν παρουσία όλης της ΚΟ ότι όχι απλώς υπήρχαν πιέσεις, αλλά έγιναν και ραντεβού και ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος μαζί με τον Μπαλτάκο έκλειναν ραντεβού σε βουλευτές, σε διαμερίσματα, για να τους πείσουν να ψηφίσουν "υπέρ" της πρότασης δυσπιστίας για να προχωρήσουν σε νέο δεξιό φορέα που θα έχει και την στήριξη κάποιων επιχειρηματιών για να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα».
«Τέτοιου είδους πρακτικές, των "διαμερισμάτων" και των υπογείων είναι πρακτικές αποστασίας που έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Αλλά όλοι αυτοί που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή του τόπου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έβγαιναν πιο δυνατοί γιατί έχουμε αρχές και συνέπεια στην πορεία μας. Η μόνη αλλαγή σε σχέση με το μνημόνιο ήταν το '15 όταν πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε ότι αλλάζουμε πολιτική και θέλουμε την έγκρισή του. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβάται τίποτα. Έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, θα φέρει την ευημερία στον ελληνικό λαό, καλό είναι η αντιπολίτευση να έλθει κοντά μας και το θέμα το Σκοπιανό έχει λήξει. Δεν υπάρχει Σκοπιανό θέμα. Εγγύηση αποτελούμε εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
Σχετικά, τέλος με το σενάριο ότι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τη συμφωνία και θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «το τι σενάριο έχω δει δεν λέγεται. Η κα Γεννηματά κάνει και δήλωση σήμερα, της έφυγε ο Θεοδωράκης, της έφυγε ο Ραγκούσης, έχει μείνει με 4 ΑΦΜ, τα 15 εκατομμύρια του χρηματοκιβωτίου και κάνει και υψηλή πολιτική» κατέληξε στην συνέντευξή του ο κ. Πάνος Καμμένος.