Τσίπρας: Μετά τον Αύγουστο η χώρα περνά στην επόμενη μέρα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των Μνημονίων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την επόμενη μέρα και για το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, καλώντας παράλληλα τους κοινωνικούς εταίρους να συστρατευθούν στο σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση.

«Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως στο ιστορικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών.

«Με τη συμφωνία αυτή, εξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία προστέθηκαν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από το περασμένο έτος και ταυτόχρονα δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του, πάντα στο ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης που συναποφασίσαμε με τους εταίρους μας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι σήμερα το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, η τροχιά απομείωσης του ελεγχόμενη και προβλέψιμη και κυρίως, ότι αυτό θα εξασφαλίζεται μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα πλέον μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, να αλλάξει ατζέντα και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περεταίρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς.

«Μετά τον Αύγουστο η χώρα μας ανεξάρτητη πια, περνά στην επόμενη μέρα. Κεφαλαιοποιώντας τα παραπάνω θετικά δεδομένα, μπορούμε πλέον και προχωρούμε με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά και με συνεκτικό τρόπο αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της αγροτοδιατροφικής παραγωγής και μεταποίησης και φυσικά στην παραδοσιακά ισχυρή και εδραιωμένη στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, βιομηχανία μας.

«Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο αδιάβλητο σύστημα προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων καθώς και στο κτηματολόγιο και τις χρήσης γης, ενώ τόνισε ότι μπήκαν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας «με τρόπο συστηματικό και αξιόπιστο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά».

«Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν θετικό momentum», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τώρα «μπορούμε πλέον και προχωρούμε με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Βολές κατά του ΣΕΒ

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση που κρατά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινές αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως υποστήριξε «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμα περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ «να μην εκτίθεται».

Προστατεύεται η ονομασία των μακεδονικών προϊόντων

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προώθηση της κοινά αποδεκτής λύσης με τους Σκοπιανούς, συγχαίροντας τον πρόεδρο του Σ.Β.Β.Ε. κ. Σαββάκη, για τη στάση του.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, αδράξαμε μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα.

«Η εναλλακτική, αν επιλέγαμε να αφήσουμε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία για επίλυση τώρα, ήταν εμείς να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε «Πρώην Γιουγκοσλαβική» δε, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» όμως μεν κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει ως «Μακεδονία» σκέτο, χωρίς το πολιτικά ορθό και μακρόσυρτο ‘πρώην Γιουγκοσλαβική’».

Έδωσε έμφαση στα εμπορικά σήματα και δήλωσε ότι ο κίνδυνος να τα χρησιμοποιούν τα Σκόπια απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά «προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας».

Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Ποντάρουν στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια ενώ ethnicity, σημαίνει εθνικότητα και αυτό δεν υπάρχει πουθενά.

«Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977».

Η Τουρκία και οι αιχμές κατά Ντόρας

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ξεκαθάρισε και μιλώντας για τους δυο στρατιωτικούς χαρακτήρισε απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη) «να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί».

Διαβάστε επίσης:

Νέα «βόμβα» Καμμένου για τον «Κλεισθένη»