Μάχη της κυβέρνησης με το χρόνο και με τους δανειστές

Η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει μάχη επιβίωσης σε δυο μέτωπα: Και στο εσωτερικο λόγω της τραγωδίας των πυρκαγιώνστην ανατολική Αττική και στο εξωτερικό, λόγω των εμμονών που έχουν οι δανειστές για σφιχτά δημοσιονομικά πλαίσια και στόχους.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Ανησυχία προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θεωρήθηκαν σαν προειδοποίηση από την πλευρά του Αμερικάνικου παράγοντα σε σχέση με τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε ένα μπαράζ μέτρων ευνοϊκών για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Ένα μπαράζ που ο πρωθυπουργός το ήθελε για να σηματοδοτήσει με συγκεκριμένα μέρα την έξοδο της χώρας από το «τούνελ» της λιτότητας και της ασφυξίας που προκάλεσαν τα απανωτά μνημόνια τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στην κυβέρνηση εκτίμησαν ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται σε διάφορα κέντρα μια προσπάθεια να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια μπορούν στα σχέδιά της για μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού όπως αναβολή των περικοπών των συντάξεων, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλα.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό σχεδιασμό, ήταν προγραμματισμένα να ανακοινωθούν πακέτο από τον Αλέξη Τσίπρα στην παρουσία του τον Σεπτέμβρη στην Έκθεση στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό και για σημειολογικούς λόγους, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δώσει την εικόνα της συνέχειας και συνέπειας στις εξαγγελίες του στην περιβόητη τοποθέτησή του τότε στην Θεσσαλονίκη, για τις οποίες τόσο είχε λοιδωρηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που αποσπάσματα της τότε ομιλίας του να έχουν γίνει σημαία στην επικοινωνιακή πολιτική των αντιπάλων του.

Μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός ήθελε να πάρει και την προσωπική του ρεβάνς για όσα έχει ακούσει, αλλά και να σηματοδοτήσει με συγκεκριμένα μέτρα που θα τα ένοιωθε το πορτοφόλι του λαού, την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου.

Δεν έχουν αλλάξει φυσικά οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με όλα αυτά, αλλά δύο γεγονότα τον αναγκάζουν να συνοδεύσει όλο αυτό το πακέτο με δύο ακόμα κινήσεις και για λόγους ουσίας και για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο πρώτος και εμφανής, είναι το απίστευτα βαρύ κλίμα που σημαδεύει αυτή την στιγμή την Ελλάδα μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι και τα όσα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Κι ο δεύτερος αυτός που είπαμε και στην αρχή, στο ότι δηλαδή τα επιτελεία της κυβέρνησης διαβλέπουν μια κινητικότητα διάφορων κέντρων σε Αμερική και Ευρώπη με στόχο να μπλοκάρουν το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων για τον Ελληνικό λαό που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Για τους λόγους αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται και ουσιαστικά έχει αποφασίσει, να συντομεύσει τον ανασχηματισμό που είχε κατά νου να κάνει κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο και να τον κάνει αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο.

Στόχος διπλός: Από την μια να δώσει το μήνυμα της ανασυγκρότησης και του νέου ξεκινήματος της κυβέρνησης πριν την εξαγγελία των μέτρων στην Θεσσαλονίκη από τον Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη να καταλογίσει τις δικαιολογημένες ευθύνες που έχουν μια σειρά στελέχη και υπουργοί του για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Απ’ αυτή την άποψη στελέχη και υπουργοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ευθυνών για όσα έγιναν, είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Ειδικά αυτοί, που ήταν στην περιβόητη πρώτη σύσκεψη για τις φωτιές αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Βοσνία το βράδυ της τραγωδίας, είναι από τα πρώτα φαβορί για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ αντίθετα σταθερός θα είναι και στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αφού ο Τσιπρας φέρεται διατεθειμένος να ανοίξει τον φάκελο «αυθαίρετα» που ο Σπίρτζης γνωρίζει πολύ καλά λόγω της προϋπηρεσίας του στο ΤΕΕ.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακή εσωτερική κομματική αναδιάρθρωση με στόχο την «εξυγίανση» του κομματικού μηχανισμού και την στελεχική ανανέωση του.

Στα πλαίσιο αυτο οι πληροφορίες επιμένουν οτι ο Αλέξης Τσίπρας θα «προστατεύσει» με μια σειρά αποφάσεις τους στενά δικούς του ανθρώπους, είτε αλλάζοντας τις αρμοδιότητές τους (φημολογείται ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής θα πάρει… μετάθεση για το Ευρωκοινοβούλιο) είτε προωθώντας τους σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες στα κυβερνητικά επιτελεία, ακούγεται η πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την απόφασή του να γίνουν οι εκλογές τον Μάη του 2019 και να επισπευστούν για τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Κι αυτό με το σκεπτικό από την μια να «προλάβουν» τις όποιες κινήσεις ξένων κέντρων έχουν κατά νου ότι θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τα ευνοϊκά μέτρα που έχουν σκοπό να πάρουν και από την άλλη να εκμεταλλευτούν όσο αυτό είναι δυνατόν, τον απόηχο από τα μέτρα ελάφρυνσης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη αλλά και τις εντυπώσεις από το δημοψήφισμα στα Σκόπια που είναι για τις 30 Σεπτέμβρη και το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα είναι θετικό σε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών για το Μακεδονικό.