NYTimes: Η πολιτική δυναστεία των Παπανδρέου κλείνει
Η παραίτησή του, για την οποία έχει δεσμευτεί, δεν θα κλείσει μόνον τον κύκλο μιας ισχυρής πολιτικής δυναστείας, καθώς μπορεί να εξαναγκάσει το ΠΑΣΟΚ σε αναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του.
«Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά τον απέρριψε το κόμμα του» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να του συγχωρήσουν πολλά λάθη λόγω του ονόματός του, εκτός από το δημοψήφισμα.
«Αυτή μάλλον είναι μια γενναιόδωρη κριτική. Ο Παπανδρέου δέχεται πολλές επικρίσεις, ότι δεν κατάφερε να αποτινάξει τη νοοτροπία σπάταλου δανεισμού και μεγάλων εξόδων, που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όταν εξελέγη, πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου ήταν ελάχιστα προετοιμασμένος για το υπέρογκο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπρεπε να εντρυφήσει σε ζητήματα όπως τα CDS και τη διαφορά μεταξύ εθελοντικής και εξαναγκαστικής χρεοκοπίας. Όταν κατάλαβε, είχε μπροστά του να αντιμετωπίσει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει συνεργαστεί με οικονομολόγους από όλον τον κόσμο, στην πραγματικότητα ποτέ δεν κατάφερε να βρει τη δική του φωνή. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε ποτέ να μιλήσει στους πολίτες όπως ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον αδερφό του, Νίκο Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει σε πρώτο επίπεδο την ιδεολογία και σε δεύτερο τον πραγματισμό, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα στο να επιβάλλει τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για τους πολίτες.
Όσο για το μάθημα που έλαβε τα δύο τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέει μόνον μία λέξη: «Οικονομικά».