«Καυτά» προβλήματα ζητούν λύσεις
Ο πρώτος μήνας της νέας κυβέρνησης θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολος, καθώς θα πρέπει να δρομολογηθούν μέτρα που σχετίζονται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Μέχρι τα τέλη του 2011 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, και παράλληλα να προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης οργανικών μονάδων, αλλά και η ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών.
Σύμφωνα με το «Έθνος», με τον πολυνόμο θα πρέπει οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους φορείς να έχουν υπογραφεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά θα πρέπει να «κλείσουν» οι φορείς και να τεθούν σε εφεδρεία 7.000 υπάλληλοι.
Εντός του Νοεμβρίου πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης των 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.
Άλλα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι:
Αυθαίρετα και σκουπίδια
Η υλοποίηση της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αποτελούν τις μεγάλες εκκρεμότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης, στο οποίο περιλαμβάνεται η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων, επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση.
Στο τέλος Οκτωβρίου εξάλλου έληξε η διαβούλευση με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και αναμενόταν η κωδικοποίηση των θέσεων των δύο μερών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Νέο εξεταστικό σύστημα και «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Τέσσερις βασικές εκκρεμότητες θα πρέπει να διαχειρισθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες σχετίζονται με τα σχολικά βιβλία, την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, το νέο εξεταστικό σύστημα και τον «Καλλικράτη» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Άνοιγμα επαγγελμάτων και αποκρατικοποιήσεις
Τρεις σοβαρές εκκρεμότητες, στις οποίες εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο των απασχολούμενων στις μεταφορές και προκύπτουν τόσο από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα όσο και από την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.
Συγκεκριμένα, πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας τόσο στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) όσο και στις εταιρείες του Ομίλου ΟΣΕ. Ηδη οι αντιδράσεις των εργαζομένων, που οδήγησαν και στις πολυήμερες απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, είναι σφοδρές, ενώ και οι διοικήσεις των εταιρειών παραδέχονται ότι η μετατροπή εργαζομένων σε εφέδρους ύστερα από το κύμα των μετατάξεων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο συγκοινωνιακό έργο τόσο σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών όσο και συχνότητας δρομολογίων.
Χρέη, συγχωνεύσεις και συνταγογράφηση
Χρέη, συγχωνεύσεις τμημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι τα βασικά ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου Υγείας.
Οι οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μόνο για φάρμακα, ξεπερνούν το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πολύ μεγάλες είναι οι οφειλές προς τους προμηθευτές λοιπού υγειονομικού υλικού, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε «εμπάργκο» προμηθειών το επόμενο διάστημα.
Τα μέτωπα του υπουργείου Δικαιοσύνης
Πολλά ανοιχτά «μέτωπα» υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης που αφορούν την προώθηση επειγόντων θεσμικών μέτρων, αλλά και τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις όλων των φορέων (δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων), που «πάγωσαν» προσωρινά εν όψει της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης.
Τα πρώτα κρίσιμα βήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν τις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή δύο νομοσχεδίων που έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αφορούν την ποινική αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καθώς και φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Επείγουσα θεωρείται και η προώθηση πολυνομοσχεδίου που θα επιχειρεί για ακόμα μία φορά την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλους τους κλάδους (πολιτική, ποινική, διοικητική).
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και αποχές των δικηγόρων, που αποκρούουν το «πέρασμα» δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους.