Χωρίς τέλος η ονοματολογία

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχουν περιέλθει πολιτικοί και πολίτες, μετά από μακρά αναμονή της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Χωρίς τέλος η ονοματολογία
2'

Η άνευ προηγουμένου ασυνεννοησία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και η ανικανότητά τους ή καλύτερα η απροθυμία τους να συγκλίνουν στο πρόσωπο που θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης, έχει προκαλέσει χάος στο εσωτερικό της χώρας και τον διεθνή διασυρμό της.

Το όνομα που παίζει δυνατά τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή.

Αρχικά φάνηκε ως επικρατέστερος ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος έφτασε στην Αθήνα από τη Βοστώνη μέσω Φρανκφούρτης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010, ενώ την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Ένα άλλο όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος επίσης ήρθε στην Ελλάδα από Αμερική.

Ο κ. Ρουμελιώτης είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ, διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού Ι και πτυχιούχος της Σορβόννης.

Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων και μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1981-1989 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας.Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Ακολούθησε το όνομα του Ευρωπαίου Συνήγορου του Πολίτη, Νικηφόρου Διαμαντούρου, το οποίο επίσης απομακρύνθηκε στη συνέχεια.

Το όνομα του Βασίλειου Σκουρή, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, ακούγεται από χθες για τη θέση του νέου πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρής έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Σημίτη (1996). Στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το 2006 και το 2009 ανανεώθηκε η θητεία του.

Στα ονόματα που ακούστηκαν συγκατελέγονται επίσης αυτά του Γιάννη Κουκιάδη, προέδου της Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και στενού φίλου του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του έγινε πρόταση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή