Τσίπρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε – Στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των μνημονίων εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Για μια διαφορετική χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός – Αιχμές για τη στάση και τις πολιτικές των δανειστών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια επιτυχία του ελληνικού λαού, αλλά και συνολικά της Ευρώπης, που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη φορά που είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «οι μισοί με επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί με αποδοκίμαζαν, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περιπέτεια της χώρας μας τα 8 χρόνια της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αφήσει και αιχμές κατά των θεσμών, επισημαίνοντας την αδυναμία τους να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου» και ότι «η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της μετατράπηκε και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης».
Ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα. «Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη... Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται στο παρελθόν της. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση».

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»

Κριτική στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να εξέλθει από τα μνημόνια άσκησε ο πρωθυπουργός.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα, γιατί χρειάστηκε οκτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια» είπε. «Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» συνέχισε, σημειώνοντας ότι «τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εσωτερική υποτίμηση και ένα σπιράλ ύφεσης».

«Αν για κάτι είμαι ευτυχής είναι γιατί καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε για να προσθέσει: «Πιάσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια στιγμή καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά με προτεραιοποίηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών. Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι» επισήμανε.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει νεποτισμός και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα -όπως ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ- ο πρωθυπουργός απάντησε πως στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επιτέθηκε στην ΝΔ, για τη στάση που κρατά στα εθνικά θέματα στην προσπάθειά της να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Ενώ, τέλος, καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το παρόν κυβερνητικό σχήμα.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Γαβρόγλου: Αλλάζει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία