Γράφουν και σβήνουν ονόματα για τη νέα κυβέρνηση
Τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα, μεταβατική κυβέρνηση ετέθησαν στο επίκεντρο της συνεργασίας του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Η σύσκεψη διάρκειας περίπου 90 λεπτών, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Νίκος Αθανασάκης, της ΝΔ οι Δημήτρης Σταμάτης και Ανδρέας Λυκουρέντζος και του ΛΑΟΣ ο Γιώργος Γεωργίου.
Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε μετά το πέρας της συνεργασίας ότι η συμμετοχή της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση θα είναι ουσιαστική. Ωστόσο, υπουργικά χαρτοφυλάκια δεν θα λάβουν βουλευτές, αλλά ανώτατα κομματικά στελέχη.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το ΛΑΟΣ θα μετέχει στο νέο υπουργικό σχήμα με αρκετά στελέχη. Ερωτηθείς για το εάν εννοεί δύο, σημείωσε με νόημα: «Τα δύο στελέχη δεν είναι αρκετά».
Η ονοματολογία
Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Στο υπουργικό συμβούλιο πιθανόν θα παραμείνουν ο Δημήτρης Ρέππας, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ερωτηματικό μένει τι θα συμβεί με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και τον Χρήστο Παπουτσή που φαίνεται ότι αποχωρεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται ότι θα τεθούν ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, o Χάρης Καστανίδης καθώς και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Από πλευράς ΝΔ, τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του αντιπροέδρου, Σταύρου Δήμα, του Γιάννη Μουρμούρα, και του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ΝΔ προτείνει για το νέο υπουργικό σχήμα και το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αναμένεται ότι θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Τα ονόματα που προτείνονται δείχνουν τη βούληση του κόμματος να στηρίξει εμπράκτως τη νέα κυβέρνηση.
Η απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Αβραμόπουλου σημαίνει ότι η ΝΔ διατηρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εάν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μετείχε στη νέα κυβέρνηση όντας μέλος της Κ.Ο. του κόμματος, αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν, βάσει του άρθρου 20 του Κανονισμού της Βουλής, το ΚΚΕ.
Τα σενάρια θέλουν τον Μ. Βορίδη και τον Α. Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ να μετέχουν σίγουρα στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Γεωργίου προανήγγειλε τη συμμετοχή περισσότερων προσώπων του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.