Ηχηρή παρέμβαση Παυλόπουλου για το προσφυγικό: Βασική υποχρέωση της ΕΕ ο σεβασμός του Ανθρώπου
Την ξεκάθαρη θέση του για το προσφυγικό υπογράμμισε την Τρίτη (18/09/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τουρμπγέρν Γιάγκλαντ.
«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε εδώ - και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον Κόσμο – για να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και, μέσα από τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον κ. Γιάγκλαντ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης σήμερα πρέπει να παίξει τον δικό του ρόλο για την υπεράσπιση του Ανθρώπου και της Κοινωνικής Συνοχής στην Ευρώπη».
Και πρόσθεσε: «Με αφετηρία το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο δίνουμε εξετάσεις εμείς οι Ευρωπαίοι, ως προς το πώς εννοούμε τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πώς υπερασπιζόμαστε τον Άνθρωπο, πρέπει να εξηγήσουμε στους Εταίρους μας και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το να είσαι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και πολλές υποχρεώσεις και μία από αυτές είναι ο σεβασμός του ανθρώπου».
«Και πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι Εταίροι μας πως δεν είναι δυνατόν να παραβιάζουν με τέτοιο τρόπο τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο πρόσωπο των προσφύγων και να θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κυρώσεις. Υπάρχουν κυρώσεις και οι κυρώσεις αυτές είναι για να παραδειγματισθούν όλοι ως προς το ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε εδώ - και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον Κόσμο – για να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και, μέσα από τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό μας», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ΠτΔ «πρέπει να υπερασπισθούμε τα Κοινωνικά Δικαιώματα διότι οι ανισότητες, λόγω των οικονομικών πολιτικών διαλύουν την Κοινωνική Συνοχή. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Γιατί βλέπουμε ακριβώς, μέσα από την διεύρυνση των ανισοτήτων και μέσα από την διάβρωση του Κοινωνικού Κράτους, να αναπτύσσονται όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία στρέφονται όχι μόνον εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, ουσιαστικά, και εναντίον και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει, ιδίως εν όψει και των Ευρωεκλογών, να δούμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος απ’ όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία αγγίζουν τα όρια του ναζισμού. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όταν στηρίξουμε τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τον Άνθρωπο».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάγκλαντ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί από πολλές απόψεις.
«Περάσατε μια περίοδο πολύ λιτή, κατά την οποία αισθανθήκατε έντονη την ένταση και την πίεση, την οποία υπέστη το σύνολο των πολιτών της χώρας σας, διότι υπήρξαν προγράμματα διάσωσης, εφαρμόστηκε πολιτική λιτότητας, αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Παρά αυτές τις δυσκολίες, πάντως, η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση και απαρέγκλιτα έδειξε τον δέοντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σεβάστηκε την αντίστοιχη συνθήκη, την ευρωπαϊκή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το επέδειξε με όρους πρακτικούς», είπε ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα «εφήρμοσε το σεβασμό, εφήρμοσε τα δικαιώματα. Παρά την λιτότητα, παρά το άχθος της λιτότητας, μεταξύ άλλων εσείς προχωρώντας στην επικύρωση της συνθήκης, εφαρμόσατε και το σχετικό Άρθρο που αφορά τις συλλογικές καταγγελίες».
«Η υπόλοιπη Ευρώπη έδειξε ελάχιστη αλληλεγγύη. Και επαναλαμβάνω, επειδή το έχω ξαναπεί, ότι δεν είναι δίκαιο το βάρος του μεταναστευτικού να το σηκώνουν μια χούφτα χωρών. Δεν μπορούν να αναλάβουν την διαχείριση αυτού του προβλήματος ελάχιστες χώρες. Αυτή η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει, επιβάλλεται ν’ αλλάξει», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: