Παραδοχή – «βόμβα» Ζορμπά για τα μνημεία που πέρασαν στο Υπερταμείο
Σήμερα, Παρασκευή (21/09/2018) λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του θέματος που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά υποστήριξε πως γίνεται «φασαρία για το τίποτα», ενώ παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία.
Συγκεκριμένα, η Ζορμπά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, διευκρίνισε ότι «πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου με εξαίρεση των κυρηγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.α.. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών».
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί». Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».
Ευθύνες στην Κονιόρδου
«Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» πρόσθεσε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016.
«Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και χώρο που ανήκει σε πολιτιστικής κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής» κατέληξε η κ. Ζορμπά.
Οι διευκρινίσεις και η ανάγκη προστασίας των μνημείων στο μέλλον
Την ανάγκη τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να προστατευθούν στο διηνεκές από ενδεχόμενη μεταβίβαση της κυριότητας ή της διαχείρισής τους στο μέλλον, επισημαίνει η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου, έπειτα και από την έντονη αντίδραση που προκάλεσε η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για την εκχώρηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ακινήτων μεταξύ των οποίων μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.
Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων, ξεκαθαρίζει και η ΕΕΣΥΠ, σε γραπτή της απάντησή της προς το CNN Greece.
Μιλώντας στο CNN Greece η κ. Μαρκέτου χαρακτήρισε ως «ένα καλό βήμα» τις διευκρινήσεις και τη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας πάντως το πόσο σημαντικό είναι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να προστατευθούν, όχι μόνο τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτα, μη μεταβιβάσιμα, αναπαλλοτρίωτα και ακατάσχετα», τόνισε.
Σημείωσε πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναμένει να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες του υπουργείου Πολιτισμού και στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες η επίμαχη λίστα, προκειμένου να εξεταστούν ένα προς ένα τα ακίνητα που περιλαμβάνονται σε αυτήν, ώστε στη συνέχεια να ζητήσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξαίρεσή τους από τις διαδικασίες μεταβίβασης, όχι μόνο στην παρούσα φάση, αλλά και μελλοντικά.
Διαβάστε επίσης:
Ζεφύρι: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση βιασμού της 22χρονης - Συνελήφθη ύποπτος
Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος στον Σχινιά – Συναγερμός για το φαινόμενο που παρατηρείται στη θάλασσα