Οργή Μίκη κατά Τσίπρα για τον Λαφαζάνη: Ώστε και Μανιαδάκης κύριε πρωθυπουργέ;
Μίκης Θεοδωράκης | Αλέξης Τσίπρας | Παναγιώτης Λαφαζάνης: Δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύει την Τετάρτη (26/09/2018) ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την κλήση τουεπικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για εξηγήσεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).
Ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης ανάρτησε κείμενο στην ιστοσελίδα του, με την οποία χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «Μανιαδάκη» (σ.σ. υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών επί δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά) και κάνει λόγο για πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, «όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας».
Αυτούσια η ανάρτηση του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρει τα εξής:
«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ;
(Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών).
Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού.Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος);
Προτρέχω…
Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)! Αυτό έχω να σας πω».
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης
Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιαδάκης (25 Ιουλίου 1893 - 28 Φεβρουαρίου 1972) ήταν Έλληνας στρατιωτικός (αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού), με κορυφαίο ρόλο στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά.
Δημιούργησε το Υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας, που εξελίχθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ οι βάναυσες μέθοδοί του άφησαν εποχή.
Ο Μανιαδάκης αναδιοργάνωσε την υπηρεσία διώξεως κομμουνισμού τοποθετώντας διοικητή τον ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας Πόλεων Σπύρο Παξινό, τον οποίο έστειλε για εκπαίδευση στη γερμανική γκεστάπο. Εξαπέλυσε ένα αντικομμουνιστικό αγώνα με δέσμη μέτρων και έμεινε ιδιαίτερα γνωστός και παροιμιώδης στις επερχόμενες δεκαετίες για τις βάναυσες μεθόδους που εφάρμοσε τότε εναντίον των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ. Η πιο γνωστή τακτική που εφάρμοσε η αστυνομία επί Μανιαδάκη ήταν το βασανιστήριο του ρετσινόλαδου, που χρησιμοποιούταν κυρίως στις ανακρίσεις, με αποτέλεσμα το όνομά του να συνδεθεί τότε με αυτή τη βαρβαρότητα.
Επιπλέον ο Μανιαδάκης δημιούργησε στα τέλη του 1939 την Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ, μια πλαστή καθοδήγηση με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των κομμουνιστών, εκδίδοντας ακόμη και πλαστό Ριζοσπάστη.
Πολλές από τις μεθόδους του ενάντια στο ΚΚΕ αποτέλεσαν ιστορικά δείγματα αντιγραφής κυβερνητικών πολιτικών μετά την απελευθέρωση. Για παράδειγμα, οι ομαδικοί εκτοπισμοί και η χρήση των δηλώσεων μετανοίας, ήταν εμπνευσμένες από τον Μανιαδάκη.
Πηγή ιστορικών πληροφοριών: Wikipedia
Διαβάστε σχετικά: