Επαφές Τσίπρα στις ΗΠΑ για επενδύσεις – Στο τραπέζι δισεκατομμύρια
Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη σταθερότητα και έχει αναπτύξει δυναμική για επενδύσεις έστειλε ο πρωθυπουργός κατά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή στελεχών κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, στη Νέα Υόρκη.
Το δεδομένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ – τόσο με οικονομικό όσο και γεωπολιτικό αντίκτυπο – όπως είχε εκφραστεί ήδη από την ενισχυμένη παρουσία τους στη φετινή ΔΕΘ, απλά επιβεβαιώθηκε στις χθεσινές επαφές που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να θέτουν στο τραπέζι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών funds που διοργάνωσαν οι δύο μεγαλύτερες – και η έκτη κατά σειρά – τράπεζες των ΗΠΑ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι ενδεικτικές του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος που επιβεβαιώνεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μονάχα οι τρεις τράπεζες (JP Morgan Chase, Bank of America και Morgan Stanley) διαθέτουν χαρτοφυλάκια που αθροιστικά ξεπερνούν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται τα χαρτοφυλάκια όλων των funds που ενδιαφέρθηκαν για ενημέρωση και συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο γεύμα εργασίας που είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εμπορίου Γούιλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή και στελεχών αμερικανικών εταιριών, εκπροσωπήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης, στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο ρόλος του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου στις ελληνοαμερικανικές επενδυτικές γέφυρες είναι κομβικός, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει αποτελέσει μπροστάρη στην προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σε επενδυτικό επίπεδο. Και τούτο, δεν αποτελεί μία τυχαία επιλογή, δεδομένου ότι αποτελεί έναν εκ των κοντινότερων ανθρώπων του Ντόναλντ Τραμπ.
Το εξαιρετικό κλίμα των τελευταίων επαφών, για τις οποίες δούλεψε εντατικά ο Αμερικανός υπουργός, δεν ήρθε ωστόσο ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί λογική συνέχεια της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει ήδη από την συνεργασία του με τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν από περίπου δύο χρόνια.
Στο στόχαστρο της Αθήνας βρίσκεται τόσο η διασφάλιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα, όταν ο ΟΔΔΗΧ αποφασίσει την επόμενη έξοδο στις αγορές χρήματος, όσο και επενδύσεις σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα, σε συνέχεια της μεγάλης επένδυσης της ONEX στα ναυπηγεία του Νεώριου αλλά και του LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 2,6 τρισ. δολάρια. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, για την ανάκαμψη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάιμον δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός και ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να στηριχθεί περαιτέρω αυτή η προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος κύκλος επαφών ήρθε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Τσίπρας με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Στις συναντήσεις, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας που πλέον διαμορφώνουν μια αισθητή βελτιωμένη εικόνα για τη χώρα και τις προοπτικές της.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει έπειτα από δύσκολα χρόνια. «Αναλάβαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες με ανεργία ρεκόρ, αποεπένδυση, ύφεση και μετά από μια πενταετία κατά την οποία χάθηκε το 1/4 του εθνικού πλούτου» είπε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα».
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.
Στην συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές στο ισχυρό χαρτί της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Ελλάδα και έχει καθοριστική παρουσία (3μερεις, 4μερεις Western Balkans Summit, κλπ).
Διαβάστε επίσης:
Δύσκολες ώρες για τον Αλέξη Τσίπρα - Πέθανε ο γαμπρός του