Δημοσκόπηση Newsbomb.gr - Prorata: 76% των Ελλήνων δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 1 έως 4 Οκτωβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr και από τα αποτελέσματα εξάγονται εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα - Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης αναλύει τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών κοινής γνώμης - Το 76% των πολιτών δεν θέλουν να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Ψάχνοντας το βολικό ΟΧΙ της ΠΓΔΜ»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 1/10/2018 μέχρι και 04/10/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να δηλώσουν ποιο επιθυμούν να είναι το αποτέλεσμα των διαδικασιών στα Σκόπια σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την ολοένα και συχνότερα εκφραζόμενη, αν και μάλλον αντί-δημοφιλή, άποψη ότι μια γιορτή της δημοκρατίας –μια εκλογική διαδικασία– μπορεί να δημιουργήσει και όχι να επιλύσει προβλήματα.

Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της ΠΓΔΜ στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αποδοχή ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών υποβάθμισε την αξία της σαφούς υπεροχής της θετικής στάσης έναντι της Συμφωνίας και τελικά περιέπλεξε τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, με σαφή πλέον την πιθανότητα καταγραφής απωλειών για όλους τους εμπλεκόμενους: την κυβέρνηση Ζάεφ, την αντιπολίτευση του VMRO, αλλά τελικά και την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Στον αντίποδα, το ασαφές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ φαίνεται να ευνοεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, καθώς η αναμενόμενη αναβολή στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την πλευρά της ΠΓΔΜ κρατά το παιχνίδι μακριά από τα καρέ της ελληνικής πλευράς για ένα χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό αναβάλλει αφενός συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αφετέρου δύσκολες αποφάσεις για βουλευτές της αντιπολίτευσης που διάκεινται θετικά έναντι της επίλυσης της διαφοράς των δύο κρατών, αλλά και την επιβεβαίωση της ρήξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις φίλιες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη που επιθυμούν –σε πείσμα της αρνητικής θέσης της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών– την επίλυση της εκκρεμότητας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σε ποιο βαθμό όμως μοιράζονται τούτες τις ανησυχίες των πολιτικών ελίτ για το εσωτερικό σκηνικό οι Έλληνες ψηφοφόροι; Έβλεπαν οι Έλληνες στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ μια εξέλιξη που θα επηρέαζε με τον επιθυμητό για τον καθένα τρόπο την ελληνική πολιτική σκηνή ή περιορίζονταν στην επίδραση που θα είχε το εκλογικό αποτέλεσμα στην ίδια την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας;

Η Ερώτηση της Δευτέρας για αυτήν την εβδομάδα από το Newsbomb.gr ζήτησε από τους αναγνώστες να δηλώσουν αν θα επιθυμούσαν ως αποτέλεσμα στις κάλπες της περασμένης Κυριακής το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ και παράλληλα, αν η επιλογή τους σχετιζόταν με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή με τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος στον πολιτικό ανταγωνισμό στην Ελλάδα.

Από του 5.537 αναγνώστες που συμμετείχαν στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε απαντήσεις που κρατούσαν τις συνέπειες στην εσωτερική σκηνή μακριά από τις προτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Συντριπτικό ΟΧΙ κατά της συμφωνίας

Συγκεκριμένα, το 76% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν το ΟΧΙ προκειμένου να μην υλοποιηθεί η Συμφωνία καθεαυτή και το 14% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν το ΝΑΙ προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία.

Το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν απαντήσεις που εμπλέκουν το αποτέλεσμα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιορίστηκε κάτω του 10%, ποσοστό που ωστόσο ίσως υποεκτιμάται δεδομένης της κλασικής απροθυμίας των ερωτώμενων να εκφράσουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τα μικρό-κομματικά παιχνίδια που υπονοούσαν επιλογές, όπως ότι «το ΝΑΙ θα δυσκολέψει την κυβέρνηση Τσίπρα που θα πρέπει να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κοινή γνώμη για να εφαρμόσει τη Συμφωνία» ή ότι «το ΟΧΙ θα διευκολύνει την κυβέρνηση Τσίπρα που θα μπορέσει να μην έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κοινή γνώμη». Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη επιλογή επέλεξαν μόλις το 1% του δείγματος, ενώ τη δεύτερη επέλεξαν το 8%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ (Από 1/10/2018 μέχρι 04/10/2018)

Παρά την ασυμμετρία της κατανομής των απαντήσεων του συνολικού δείγματος, ορισμένες διαφορές ως προς δημογραφικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Μεγαλύτερης ηλικίας και πιο μορφωμένοι αναγνώστες έχουν αυξημένη πιθανότητα να επιλέξουν ότι θα προτιμούσαν το ΝΑΙ προκειμένου να συνεχιστεί η υλοποίηση της Συμφωνίας, ενώ οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν σχετικά πιο αυξημένη πιθανότητα να δηλώσουν ότι θα προτιμούσαν το ΟΧΙ προκειμένου να μη συνεχιστεί η υλοποίηση της Συμφωνίας.

Την υψηλή συσχέτιση του θέματος με τον εσωτερικό εκλογικό ανταγωνισμό αποδεικνύει η διαφορά στις απαντήσεις εκείνων που εκφράζονται θετικά και εκείνων που εκφράζονται αρνητικά για την κυβέρνηση Τσίπρα: το 69% των πρώτων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν το ΝΑΙ προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία και το 90% των δεύτερων απάντηση ότι θα προτιμούσαν το ΟΧΙ προκειμένου να μην προχωρήσει η Συμφωνία.

Σημειώνεται πάντως ότι μεταξύ των πρώτων, τα ποσοστά εκείνων που απάντησαν ότι θα προτιμούσαν το ΟΧΙ, ώστε να διευκολυνθεί η θέση της κυβέρνησης έναντι της κοινής γνώμης μην εφαρμόζοντας τη Συμφωνία έφτασαν στο 12%, ένδειξη της μη γραμμικής επίδρασης της Συμφωνίας στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Παρότι δεν καταγράφηκε η κομματική προέλευση των αναγνωστών αυτών, είναι βάσιμο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ ή του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στηρίζουν μεν την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά διαφωνούν με τη θέση της στο ζήτημα της Συμφωνίας και για αυτό θα προτιμούσαν να «εξαφανίσουν» την τελευταία.

Ένα βολικό ΟΧΙ από την πλευρά της ΠΓΔΜ έχουν στο νου τους σημαντικά τμήματα των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων ώστε να αποφύγουν την έκθεσή τους σε δύσκολα διλήμματα. Ένα βολικό και άμεσο χρονικά ΝΑΙ από την πλευρά της ΠΓΔΜ εικάζεται ότι έχουν στο νου τους τμήματα των φιλικών προς τη ΝΔ δυνάμεων ώστε η επόμενη κυβέρνηση (της ΝΔ) να μη βρεθεί εκείνη μπροστά σε δύσκολα διλήμματα.

Παρότι το δεύτερο δεν καταγράφηκε στην παρούσα έρευνα για λόγους οι οποίοι αναφέρθηκαν πιο πάνω, η ύπαρξή του σε κάποια συμμετρία με το βολικό ΟΧΙ μοιάζει βέβαιη. Η μεταβίβαση ευθύνης για τις επιλογές μας, όλων μας, ελίτ και μαζών, είναι ένα ανθρώπινο μειονέκτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ