Η νέα «γεωγραφία» της Βουλής και η στάση της Αριστεράς
Σε δύο κομμάτια φαίνεται να «σπάει» η Ολομέλεια της Βουλής όπου στη μια συνυπάρχουν εκείνα τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στην άλλη τοποθετούνται τα κόμματα της Αριστεράς που μοιάζουν να απομονώνονται όλο και περισσότερο από παρωχημένες αντιευρωπαϊκές περιχαρακώσεις.
Πλέον, το νέο κυβερνητικό σχήμα - υπο τον κ. Λουκά Παπαδήμο – το συνθέτουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως εκφραστής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και των τριών ανεξάρτητων βουλευτών, ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και θα της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Από την άλλη, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλά για συγκρότηση κυβέρνησης «μαύρου μετώπου των κομμάτων του κεφαλαίου, με αρχιμαέστρο την ΕΕ», σημειώνει ότι στόχος της «να υπηρετήσει και να επιβάλει τα συμφέροντα του κεφαλαίου» και να «υποτάξει τον λαό».
Για αυτό η κ. Παπαρήγα καλεί «την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα με την πάλη τους να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα, να της κάνουν τη ζωή δύσκολη, να αξιοποιήσουν τις όποιες δυσκολίες έχει μια νέα συμμαχική κυβέρνηση (με παλιό υλικό, αλλά νέα ως προς την κοινή σύνθεση) και να συντομεύσει τον χρόνο της παραμονής της όσο γίνεται, πριν παρθούν τετελεσμένες αποφάσεις, και να επιβάλει τις εκλογές».
Στο ίδιο μήκος κινείται και η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, από τα γραφεία της Κουμουνδούρου λένε « Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής» και καλούν τους πολίτες με αφορμή την 17η Νοεμβρίου «που δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ή να ανεχτούν την πολιτική που οδηγεί στην εξόντωσή τους, να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της. Καμιά ανοχή σε μια κυβέρνηση, που δεν εκφράζει το λαό. Καμία ανοχή σε μια κυβέρνηση, που ορκίζεται με τις ευλογίες του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καμία απόφασή της δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε αν θέλει να την κυβερνούν τραπεζίτες και άνθρωποι που τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά».
Η μόνη δύναμη από τον αριστερό χώρο που φαίνεται να διαφοροποιείται και να προτάσσει μια εναλλακτική ευρωπαϊκή προοπτική για την χώρα είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Σύμφωνα με την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, οι βουλευτές που πρόσκεινται στην ΔΗ.ΑΡ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενώ ο επικεφαλής κ. Φώτης Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι «οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση» και συμπληρώνει ότι «τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση το χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει».