Συμφωνία Πρεσπών: «Αδειάζει» Καμμένο το Μέγαρο Μαξίμου
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Μέσα σε λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να απαντήσει σε δύο ζητήματα που προέκυψαν από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ήταν το δεικτικό σχόλιο κυβερνητικών πηγών σε σχέση με το “plan B” που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας για το Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΣ
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρου Τουσουνίδη στην ΕΡΤ σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του θα ψήφιζε μια πρόταση δυσπιστίας που θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία με την πΓΔΜ η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Αν και το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται απίθανο, δεδομένης της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ονοματολογικό, στο Μέγαρο Μαξίμου «χτύπησε συναγερμός». Οι κυβερνητικοί επιτελείς επιχειρούν αποκωδικοποίηση των προθέσεων του κυβερνητικού τους συμμάχου ενώ οι σχέσεις των δύο κομμάτων θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκυριακο.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr
Την ώρα που στην κυβέρνηση διατείνονται ότι η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος καταθέτει σε Αμερικανούς αξιωματούχους, δικό του εναλλακτικό σχέδιο και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Θεόδωρος Τοσουνίδης δηλώνει στην ΕΡΤ ότι το κόμμα του θα συμπλεύσει ακόμα και με τη ΝΔ για να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσει ο όρος Μακεδονία.
Ο Καμμένος παρουσίασε plan b στις ΗΠΑ για το θέμα των Σκοπίων
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στα Σκόπια, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στα Σκόπια, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Ακόμη βέβαια δεν έχει διευκρινιστεί αν ο κ. Καμμένος λειτουργεί στις ΗΠΑ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατ' εντολή του Αλέξη Τσίπρα ή αν πρόκειται για δική του πρωτοβουλία.
Διαβάστε επίσης:
Ο Καμμένος προτείνει plan Β στις ΗΠΑ κι ο Τσοσουνίδης μιλάει για σύμπλευση με ΝΔ