Οι «κόκκινες» γραμμές Σαμαρά
«Αν δε συμμετείχαμε στη νέα κυβέρνηση θα ήταν σα να την υπονομεύαμε. Αν είχαμε περισσότερα Υπουργεία θα ήταν σα να αμφισβητούσαμε το μεταβατικό της χαρακτήρα», σημείωσε, επιμένοντας πως η 19η Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε της στάσης του κόμματός του, λέγοντας πως απέτρεψε το δημοψήφισμα, ανάγκασε τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει από την εξουσία και πέτυχε τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης 100 ημερών για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης του Οκτώβρη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας με νόημα πως δεν δίνει συγχωροχάρτι, πως δεν επωμίζεται τις ευθύνες Παπανδρέου και πως οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν έρθει η ώρα.
«Όταν η χώρα είναι ακυβέρνητη είναι δική μας ευθύνη να ανοίγουμε διεξόδους», τόνισε και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν πιστεύει στην πολιτική του ώριμου φρούτου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιμένουμε το αντίπαλο κόμμα να καταρρεύσει».
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην 19η Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, σημειώνοντας η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή και πως αν οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα γίνουν σε τρεις μήνες εκλογές, αυτό λειτουργεί καταπραϋντικά ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων ανάκαμψης.
Απαντώντας στις κατηγορίες που έχει δεχθεί, περί βιασύνης ανάληψης της εξουσία είπε «Δεν έμεινα τόσα χρόνια έξω από την πολιτική από βιασύνη. Την πατρίδα μου ακούω, τις εντολές της και τη συνείδηση μου».
Ο Αντώνης Σαμαρά είπε ακόμη «Όχι» σε νέα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αμφισβητήσει όσα έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά πως όταν μπορέσει θα αλλάξει ότι πρέπει να αλλάξει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ακόμη εκ νέου ηχηρό μήνυμα προς τα έξω, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για έγγραφες εγγυήσεις ενώ προανήγγειλε και περιοδείες στο εσωτερικό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πετύχαμε τους 4 στόχους μας
«Με την απερίγραπτη πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ακυρώθηκε η 6η δόση που είχε εγκριθεί από την 26η Οκτωβρίου, αμφισβητήθηκε ευθέως η παρουσία μας στο ευρώ και κατέρρευσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας της επίσημης Ελλάδας στον έξω κόσμο. Η χώρα βρέθηκε ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση και χωρίς Πρωθυπουργό, σε στιγμές που η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν και χτύπαγε πλέον κι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τη στιγμή εκείνη η Νέα Δημοκρατία πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, αλλά και στον κίνδυνο της εσωτερικής έκρηξης και της εξωτερικής κατάρρευσης», είπε απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας πως η ΝΔ πέτυχε τους 4 στόχους της:
· Να αλλάξει ο Πρωθυπουργός.
· Να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»:
· Να ξεμπλοκάρει η 6η δόση και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση – αυτός ήταν ο ειδικός σκοπός.
· Και να οδηγηθεί η χώρα, το ταχύτερο, σε εκλογές.
Η ΝΔ δικαιώθηκε
«Η Νέα Δημοκρατία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έπεισε ότι είχε διορατικότητα να δει που οδηγούσε η λάθος πολιτική που εφαρμόστηκε. Ενώ δικαιώθηκαν και η κριτική της και οι θέσεις της. Για την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει Ανάκαμψη... Τις τελευταίες μέρες, η Νέα Δημοκρατία έπεισε και για κάτι ακόμα: ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να αλλάζει τη φορά των πραγμάτων. Να αποφεύγει τα χειρότερα και να δρομολογεί νέες εξελίξεις, να ανοίγει νέους δρόμους, αδιανόητους μέχρι πριν λίγο...», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, δηλώνοντας δικαιωμένος ενώ επανέλαβε πως δεν πιστεύει στην πολιτική του «ώριμου φρούτου».
Στις 19 Φλεβάρη οι εκλογές
«Κάποιοι είπαν ότι δεν θα έπρεπε ίσως, να είχαμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών. Ότι θα έπρεπε, λέει, να είμαστε πιο «ελαστικοί» στην ημερομηνία. Δεν καταλαβαίνουν, προφανώς, ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι δικό μας θέμα μόνο. Είναι απαραίτητη «βαλβίδα ασφαλείας» για να αποτρέψει κοινωνική έκρηξη! Τα πράγματα στην κοινωνία, όπως έδειξαν και τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τα κατάφερε ο κ. Παπανδρέου η Οικονομία και η Κοινωνική μας συνοχή να κρέμονται από μια κλωστή», είπε, διαμηνύοντας σε όλους πως οι εκλογές θα γίνουν σε τρείς μήνες και πως αυτό λειτουργεί καταπραϋντικά ενώ όταν δεν υπάρχει τέτοια προσδοκία και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης είναι στον αέρα, τότε η έκρηξη μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι πιστεύουν ή απ’ ό,τι φοβούνται πολλοί.
«Δείξαμε «ελαστικότητα». Θα προτιμούσαμε εκλογές άμεσα. Αλλά δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2012 και να εκταμιευτεί η 6η δόση και να γίνουν όλα τα υπόλοιπα ως τα τέλη Δεκεμβρίου, με ενδιάμεση διάλυση της Βουλής και τρείς τουλάχιστον εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας», σημείωσε εξηγώντας πως το χρονοδιάγραμμα των εκλογών δεν ετέθη τυχαία αλλά μετά από μελέτη ενώ πρόσθεσε πως θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την νέα κυβέρνηση στην αποστολή της.
Δεν συγκυβερνούμε- Συμβολική η συμμετοχή μας
«Εμείς πορευθήκαμε με σεβασμό στο Σύνταγμα...Αν εμείς προτείναμε κάποιο πρόσωπο από τη δική μας παράταξη, θα μας έλεγαν ότι παρεμβαίνουμε με κομματική ιδιοτέλεια, όχι για να βοηθήσουμε τη χώρα. Αν εμείς αρχίζαμε τα «δεν θέλω εκείνον, φέρε τον άλλο», θα δίναμε το πρόσχημα να διαιωνιστεί το αδιέξοδο, από ένα παραιτημένο Πρωθυπουργό που ήταν ακόμα γαντζωμένος στο θώκο του. Εδώ δεν το κάναμε και μας το είπαν. Σκεφτείτε να το είχαμε κάνει κιόλας... «, τόνισε σε σχέση με τη μη εμπλοκή της ΝΔ στο όνομα του νέου πρωθυπουργού και στη σύνθεση του νέου σχήματος, ενώ έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο παρασκήνιο της πρότασης Παπαδήμου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
«Κάποιοι είπαν ακόμα ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχουμε στη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Και κάποιοι άλλοι, αντίθετα, είπαν ότι θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει περισσότερα υπουργεία. Αν δεν συμμετείχαμε καθόλου, θα ήταν σαν να υπονομεύαμε τη νέα κυβέρνηση. Αν συμμετείχαμε σε περισσότερα υπουργεία, θα ήταν σαν να αμφισβητούσαμε το μεταβατικό της χαρακτήρα. Σαν να προσχωρούσαμε κι εμείς στην ιδέα της «συγκυβέρνησης». Εμείς μείναμε προσηλωμένοι σε αυτό που λέγαμε: Στηρίζουμε την αποστολή της νέας κυβέρνησης, άρα συμμετέχουμε σε υπουργεία υψηλού συμβολισμού, αλλά χωρίς δικά μας κοινοβουλευτικά στελέχη και χωρίς ανάμιξη σε διαχείριση. Και δεν αφήνουμε καμία υποψία «συγκυβέρνησης». Η συμμετοχή μας θα είναι καθαρά συμβολική και μέχρι να λήξει ο «ειδικός σκοπός» για τον οποίο συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση», ξεκαθάρισε.
Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι.
Ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε ακόμη πως δεν δίνει συγχωροχάρτι σε κανένα και ωπς δεν επωμίζεται εκείνα που συνέβησαν ως σήμερα από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει ως τώρα...Ευθύνες υπάρχουν εδώ που φτάσαμε. Θα καταλογιστούν εκεί που πρέπει και θα τις αναλάβουν αυτοί που πρέπει! …Εμείς δεν θέλουμε συγκυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνη για όσα έγιναν επί δύο χρόνια...Αν αναλάμβαναν κι άλλοι δικοί μας υπουργοί, θα χρειάζονταν τρείς μήνες για να ενημερωθούν. Εμείς σε τρείς μήνες θα έχουμε εκλογές. Αν, επομένως, δεχόμασταν μεγαλύτερη συμμετοχή, θα δίναμε την εντύπωση ότι απομακρυνόμαστε από το στόχο εκλογών της 19ης Φεβρουαρίου», τόνισε λέγοντας πως θα μείνουν με τον καημό όσοι ήθελαν συγκυβέρνηση.
Είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας
«Κάποιοι άλλοι υπονόησαν ότι εγκαταλείψαμε την αντίθεσή μας με την πολιτική του Μνημονίου. Αυτό είναι το πιο ανόητο και το πιο κακόπιστο απ’ όλα. Και το πιο εύκολο να απαντηθεί. Κι έχω δώσει, ήδη, την πρώτη απάντηση: Η κριτική μας για την Πολιτική που εφαρμόστηκε ως τώρα παραμένει ισχυρή. Οι απόψεις δεν είναι... πουκάμισα να τις αλλάζεις. Η κριτική μας γίνεται ακόμα ισχυρότερη, γιατί έχει πλήρως επαληθευθεί! Ό,τι προβλέψαμε έγινε: Ή ύφεση που δημιουργήθηκε εξουδετέρωσε τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος. Και εκτόξευσε το χρέος πέρα από κάθε πρόβλεψη...», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας πως οι θέσεις της ΝΔ δικαιώνονται.
Ακούω την πατρίδα και τις εντολές της
«Ας ρίχνουν λάσπη ορισμένα «παπαγαλάκια» ότι ο Σαμαράς βιάζεται να κυβερνήσει. Δεν έμεινα έξω από την Πολιτική τόσα χρόνια από… «βιασύνη». Ούτε από υπολογισμό. Την Πατρίδα μου ακούω, τις εντολές της και τη συνείδησή μου…», ξεκαθάρισε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και πως σήμερα παλεύει ώστε για να έλθει κάποτε η στιγμή που θα μπορέσει να μειώσει, κι όχι να αυξήσει, τους υπέρμετρους φόρους που έχουν μπει στον ελληνικό λαό.
Δεν δίνω έγγραφες εγγυήσεις
«Λένε κάποιοι ότι για να ξεμπλοκάρει η 6η δόση πρέπει να υπογράψουμε κοινή δήλωση με όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τη νέα μεταβατική κυβέρνηση. Το είπα και πριν, το λέω και τώρα: Εγώ τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπογράφω. Τα όσα έχω πει μέχρι σήμερα, αλλά και το πλαίσιο αρχών που συμφωνήσαμε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και που αποτυπώθηκε στις δύο ανακοινώσεις της Προεδρίας, αρκεί», η απάντηση Σαμαρά στο επίμονο αίτημα των εταίρων για παροχή εγγράφων εγγυήσεων.