Σκοπιανό - Η επόμενη ημέρα: Τι αλλάζει μετά το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών από τους γείτονες
Σκοπιανό | Συμφωνία των Πρεσπών | Ειδήσεις: Ραγδαίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Σκόπια μετά την έγκριση της πρότασης Ζάεφ στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Διαγραφές «ανταρτών» βουλευτών του VMRO-DPMNE που στήριξαν την κυβέρνηση της γείτονος - Τα συγχαρητήρια του Τσίπρα και οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου - Όλο το παρασκήνιο
Προάγγελος σημαντικών γεγονότων τόσο για τα Σκόπια όσο και για τη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η οριακή νίκη του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κατόρθωσε τελικά να αποκτήσει την την υποστήριξη 80 συνολικά βουλευτών, οι οποίοι και υπερψήφισαν λίγο πριν από τις 24:00 την Παρασκευή (19/10/2018) την εισήγησή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ταυτόχρονη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δείτε το σχετικό tweet, όπως αναρτήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται πως οι 80 βουλευτές ήταν ο ελάχιστος αριθμός που η κυβέρνηση Ζάεφ χρειαζόταν, για να εγκριθεί η πρότασή της για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.
Ενδεικτικά, 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και επτά βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO - DPMNE, οι οποίοι τελικώς διαγράφηκαν.
Διαβάστε σχετικά:
Ζάεφ: Κάναμε το πρώτο βήμα για να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας
Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκαν, εξάλλου, οι πρώτες δηλώσεις το Ζόραν Ζάεφ, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων της πρότασης του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι έγινε το πρώτο βήμα για να «γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter:
«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία. Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.
Τα Σκόπια θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας! Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.
Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».
Δείτε επίσης:
- Οι Σκοπιανοί «ορμούν» στον Καμμένο: Σταμάτα να διαδίδεις fake news για δωροδοκίες!
- Τσίπρας για Σκοπιανό στο Twitter: Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ!
- Σκοπιανό: Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης για την έγκριση της πρότασης Ζάεφ
Τι θα κάνει η κυβέρνηση Ζάεφ από εδώ και πέρα - Η διαδικασία
Βάσει της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ισχύει στη γείτονα, μετά και το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών στο Κοινοβούλιο αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Ζόραν Ζάεφ καλείται πλέον να φέρει γραπτώς ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, και μάλιστα εντός δέκα ημερών, την ακριβή διατύπωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγείται.
Κάθε τροποποίηση εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στην Ολομέλεια, όπου προβλέπεται συζήτηση τριών ημερών για την κάθε πρόταση.
Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση για την κάθε πρόταση, την διάρκεια της οποίας θα αποφασίσει η Ολομέλεια, και αφού υπάρξουν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ θα χρειαστεί και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών για κάθε άρθρο ξεχωριστά.
Κατά τα λοιπά, θα ακολουθήσουν ακόμα δυο ψηφοφορίες. Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη 80 που θα βάλει τη σφραγίδα για τις τελικές αλλαγές. Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνηση του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Κάθε αλλαγή που θα γίνεται, συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες.
Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, πως η αντιπολίτευση θα βάλει αρκετά εμπόδια από τη στιγμή που είδε βουλευτές της να ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή που είχε χαραχθεί. Κατά πολλούς αναλυτές είναι σχεδόν σίγουρο πως στην ελληνική Βουλή δεν μπορεί να φτάσει για κύρωση η συμφωνία πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στόλτενμπεργκ: Ιστορική ευκαιρία των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλοσώρισε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».
Νίμιτς: Είμαι εντυπωσιασμένος με το αποτέλεσμα
Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα.
Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.
Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει:
«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (Σκόπια) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».
Διαβάστε επίσης στο Newsbomb.gr: