Ο Παπανδρέου αμετανόητος για δημοψήφισμα

Το στίγμα της «ποιοτική αλλαγής» του πολιτικού κόσμου επιχείρησε να δώσει με την ομιλία του ο κ.Γιώργος Παπανδρέου.

Aπευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους αρχιτέκτονες της κυβέρνησης συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη είπε χαρακτηριστικά: «Κερδίσαμε όλοι γιατί βγαίνει κερδισμένη η Ελλάδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι «ο παραμερισμός των διαφορών και η συνεργασία έστειλε μήνυμα στους πολίτες ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» ενώ δήλωσε «απαλλαγμένος από την αυτοσυγκράτηση που πρέπει να έχει ένας πρωθυπουργός» και ότι πλέον θα μπορεί να παρεμβαίνει έτσι ώστε « Μαζί με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Το εθνικό μας καθήκον».

Επέμεινε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στέκεται όρθια» χάρη «στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης…… Εγω έδωσα όλο μου το είναι και σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» εξήγησε όμως πως «Δεν τελείωσε ο πόλεμος ίσως να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Σήμερα κρίνεται αν θα αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις, αυτά που κατακτήσαμε στην Σύνοδο Κορυφής 26ηςΟκτωβρίου μετα από σκληρές διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως αν «φανούμε αδύναμοι άτολμοι όχι μονο θα χαθούν οι θυσίες του λαού αλλά θα βγούμε από το ευρώ…».

Παρά ταύτα εμφανίστηκε αμετανόητος για την τραγική όπως αποδείχθηκε επιλογή να αναγγείλει δημοψήφισμα επιμένοντας πως: «φόβισε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός Ελλάδας. Το δημοψήφισμα ποτέ δεν ακύρωσε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής όπως έλεγαν διάφορα κέντρα, αντίθετα η απόφαση του λαού θα ήταν αυτή που θα επικύρωνε ή θα ακύρωνε. Ακούσαμε τα παράδοξα ότι εγώ αμφισβήτησα την συμφωνία της 26ης και μάλιστα το έλεγαν όσοι την αμφισβητούσαν εως τότε».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να διαμορφώσει την ατζέντα της νέας κυβέρνησης πρότεινε ακόμα και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναλυτικά είπε ότι : «Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ακόμα και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχει».

Παράλληλα μίλησε και για τα κρίσιμα εθνικά θέματα που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες λέγοντας πως : «Η τοποθέτηση 2 στελεχών της ΝΔ σε δυο υπουργεία ευθύνης δείχνει την ειλικρινή πρόθεση συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα. Οι δυο πλευρές να κατανοήσουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με τους γείτονες». Ειδικότερα για το «Σκοπιανό» ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε πως « Είναι ευκαιρία αυτή η κυβέρνηση να παρει πρωτοβουλίες για την επίλυσή του… Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων». Ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής με την Τουρκία και πρότεινε «αυτές οι συναντήσεις να γίνουν ρουτίνα.»

Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως «για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να σωθεί η ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι επί δύο χρόνια «λέω ότι οι αποφάσεις ΕΕ είναι ανεπαρκείς και λάθος. Η Ευρώπη έχει ευθύνη για το ότι δεν επόπτευσε τις οικονομίες. Η Ευρώπη έχει δυνατότητες και πρέπει να επιβάλει στην παγκόσμια οικονομία κανόνες».

Τέλος για εκείνους τους λαούς που έως τώρα μιλούσαν υποτιμητικά για τους Έλληνες είπε : «Θα ήθελα να ήξερα τι θα πουν τώρα που η κρίση χτυπά την πόρτα της Γαλλίας. Να ξέρουν όμως ότι οι ρατσιστικές αντιμετωπίσεις δεν βοηθούν. Δεν φταίνε οι λαοί φταίει το έλλειμμα συμμετοχής των λαών στις αποφάσεις . Απέναντι στις αγορές δεν αρκούν τα δημοσιονομικά προγράμματα.».

Διαβάστε ακόμη:

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή

Βενιζέλος «Εχουμε μια ύστατη ευκαιρία»

Μ. Κεφαλογιάννης: Δεν μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο με το ΠΑΣΟΚ

Αλ. Τσίπρας: «Έχετε συνευθύνη για τα αδιέξοδα, κ. Παπαδήμο»

Αλ. Παπαρήγα: Ο εκβιαστής δεν υποχωρεί με τίποτα