Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το Σύνταγμα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε την Τρίτη (30/10/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το Σύνταγμα
4'

Τι προβλέπουν για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Εκκλησία και κοινωνία

Στα βασικά σημεία που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που θα αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, εντός των επόμενων ημερών, περιλαμβάνεται μία πλήρης δέσμη παρεμβάσεων στο Σύνταγμα, στην κατεύθυνση της προοδευτικής μεταρρύθμισης, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών τομών και της διαφάνειας, καθώς και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας.

«Δεν θα αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι είναι η ώρα των αλλαγών.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις:

1. Καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Σύνταγμα με ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

Κατά τη διάρκειας της ομιλίας του την Τρίτη ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων.

2. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε δύο προτάσεις. Η μία θα ήταν η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, εφόσον είχαν αποτύχει οι ψηφοφορίες που απαιτούν 200 και 180. Η άλλη θα ήταν η απευθείας εκλογή από το λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Τελικά στη συνεδρίαση αποφασίστηκε μια μέση λύση. Να διεξάγεται, δηλαδή, μία ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα εξάμηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η εν λόγω πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Σε αυτό το διάστημα ο Πρόεδρος θα παραμένει ο ίδιος. Αν και μετά το εξάμηνο δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη πλειοψηφίας τότε θα αποφασίζει ο λαός μέσω απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τις προηγούμενες ψηφοφορίες. Επίσης δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή των αρμοδιοτήτων του Προέδρου.

3. Απαραιτήτως αιρετός ο Πρωθυπουργός

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό δηλαδή βουλευτής. Έτσι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμένους πρωθυπουργούς

4. Δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία

Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα, είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

«Το περιβόητο κίνημα των πλατειών, για παράδειγμα, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, πέραν του θυμού και της οργής απέναντι στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, έθεσε στην ημερήσια διάταξη και ένα καίριο ερώτημα που αφορά τα όρια της αντιπροσώπευσης. Έθεσε το αίτημα για απευθείας συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση της πολιτικής και των κρίσιμων αποφάσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

5. Νόμος περί ευθύνης υπουργών και βουλευτική ασυλία

Την πρόθεση της κυβέρνησης για τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών εξέφρασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο περιβόητος νόμος για την ευθύνη των υπουργών και το άρθρο 86 αποτελεί τη θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Έφτασε λοιπόν η ώρα -και ας αναλάβουν σε αυτό την ευθύνη τους όλα τα κόμματα- για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

6. Όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο όριο θητειών των βουλευτών, «ώστε να μη δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

7. Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας: Να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εξορθολογισμό» των σχέσεων αυτών επειδή, όπως είπε, «ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους».

Και πρόσθεσε πως «έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το κράτος».

8. Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως: Να προστατευθεί το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρωθεί εμφατικά η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, να αναγνωριστεί η αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, η ενίσχυση των κρατικών εγγυήσεων για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή