Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποιους «βαφτίζει» παράγοντες ο Αλέξης Τσίπρας

Συνταγματική αναθεώρηση: Παρά τις καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων γύρω από το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε συνθήκες ακραίας πόλωσης όχι μόνο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κυρίως για το μείζον ζήτημα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας που τόσο αόριστα φρόντισε να ανοίξει ο πρωθυπουργός- Από την πρόσκληση που απέστειλε ο πρωθυπουργός εξάγονται αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για τις... μελλοντικές συμμαχίες στον εκλογικό χάρτη.

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΜΕ 0,48% , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΤΗΣ ΛΑΕ

Aπό το περιβόητο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης να σταθούμε σε δυο θέματα που ήδη προκαλούν τσουνάμι αντιδράσεων από την αντιπολίτευση:

• Στον ευτελισμό του θεσμού του ΠτΔ όπου θα πρέπει να ψηφίζουν 6 φορές ανά μήνα για να εκλεγεί Πρόεδρος και
• Στο περίφημο «θρησκευτική ουδετερότητα» που είπε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας το οποίο δεν κατάλαβε κανείς.

Ας τα πάρουμε όμως ένα προς ένα:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Εδώ οι λύσεις που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δύο. Η μία θα ήταν η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές εφόσον είχαν αποτύχει οι ψηφοφορίες που απαιτούν 200 και 180 και η άλλη θα ήταν η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Τελικά στη συνεδρίαση αποφασίστηκε μια μέση λύση. Να διεξάγεται μία ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα εξάμηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η εν λόγω πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Αν και μετά το εξάμηνο δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη πλειοψηφίας τότε θα αποφασίζει ο λαός μέσω απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα βασίζεται σε κάτι που λίγοι έχουν αντιληφθεί επ’ ακριβώς: «έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτή η ρητή κατοχύρωση είμαι βέβαιος ότι θα βρει σύμφωνη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το κράτος».

Αυτό το «θρησκευτική» ουδετερότητα δεν το έχει κατανοήσει κανείς, αλλά καλούνται όλοι να το συζητήσουν.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τη στάση θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι μεταξύ Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία για αυτό το ζήτημα. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα ανοίξει δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο συγκυβερνητών. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να «καταπιεί» κάτι τέτοιο ούτε από τον Τσίπρα, ούτε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Γιατί ο Τσίπρας έστειλε πρόσκληση στον ΓΑΠ και ποιους βαφτίζει πολιτικούς αρχηγούς;

Η επιστολή του Πρωθυπουργού απευθύνεται στους:

Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ
Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα ΚΕ Κ.Κ.Ε
Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Βασίλη Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων
Σταύρο Θεοδωράκη, Επικεφαλής του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ
Θανάση Θεοχαρόπουλο, Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ
Κατερίνα Παπακώστα, Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής
Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο ΚΙΔΗΣΟ
Νικόλαο Νικολόπουλο, Πρόεδρο Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας

Δείτε προσεκτικά: ο πρωθυπουργός δεν απευθύνεται μόνο σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Βουλής, αλλά βάζει στο παιχνίδι και άλλους «παράγοντες», τους οποίους «βαφτίζει» πολιτικούς αρχηγούς. Απευθύνεται και σε κόμματα εκτός Βουλής, αλλά μόνο σε αυτά που θέλει. Συγκεκριμένα μόνο στο Γιώργο Παπανδρέου...

Βεβαίως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί καλά κάνει αφού οι προσκληθέντες έχουν ιδρύσει κόμματα.

Το πρόβλημα είναι ότι έχει αποφασίσει να καλέσει στο διάλογο επιλεκτικά, συγκεκριμένους παράγοντες, αφήνωντας εκτός διαλόγου άλλους προέδροπυς μικρών κομμάτων.

Για να ακριβολογούμε, ο κ. Τσίπρας βαφτίζει παράγοντα του κοινοβουλευτικού βιου, τον Γιώργο Παπανδρέου που δεν είναι καν βουλευτής.

Ταυτόχρονα προσκαλεί στη διαβούλευση τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος εξελέγη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ, και παράλληλα εμφανίζεται ως αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενός κόμματος που στην κάλπη έπιασε 0,48% !!!

Πάμε παρακάτω:

Ο κ. Τσίπρας αποδέχεται ως πολιτικούς αρχηγούς την Κατερίνα Παπακώστα, Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής και τον Νίκο Νικολόπουλο ,Πρόεδρο Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας(και καλά κάνει), αλλά δεν αποδέχεται τον Παναγιώτη Λαφαζάνη επικεφαλής της ΛΑΕ, Ζωή Κωνσταντοπούλου επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Νίκος Κοτζιάς επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους. Για να μην αναφέρουμε τα υπόλοιπα, νεοσύστατα κόμματα από το χώρο της Δεξιάς (Βελόπουλος, Κρανιδιώτης κλπ).

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Μαξίμου για Συνταγματική Αναθεώρηση: Καλοδεχούμενη η ολική κυβίστηση της ΝΔ

Αυτές είναι οι προτάσεις Τσίπρα για το Σύνταγμα