Ανησυχία Κατσέλη για τη «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση

Την ανησυχία της για τη «συγκατοίκηση» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ στην μεταβατική κυβέρνηση εξέφρασε η βουλευτής κ. Λούκα Κατσέλη.

Ανησυχία Κατσέλη για τη «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση
2'

«Χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτατη συνεννόηση των κομμάτων μέσα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, προτίμησαν να προτάξουν ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων, για ν’ αντιμετωπισθούν κάποια σοβαρά ζητήματα τα οποία προέκυψαν.

Ανησυχώ διότι ξέρω ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Δηλαδή δε νομίζω ότι είναι η συγκατοίκηση που θα δημιουργήσει το πρόβλημα, το πρόβλημα υφίσταται και είναι μεγάλο», σημείωσε η πρώην υπουργός.

Οι τρεις τομείς

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε σε τρεις τομείς, στους οποίους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί.

«Το πρώτο είναι η πολύ μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας. Δηλαδή η μείωση η μεγάλη που έγινε σε μισθούς και συντάξεις, με τις τιμές σχετικά υψηλές, είτε ν’ ανεβαίνουν, και τη φορολογική αφαίμαξη, αυτό οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη συμπίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού και έχει επιφέρει μια βαθύτατη ύφεση.

Επομένως, αντί όπως λέει η Νέα Δημοκρατία να μειωθούν οι φόροι για τα νομικά πρόσωπα, που και αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν είναι του παρόντος, αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, είναι η μείωση του ΦΠΑ ο οποίος αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2011 κατά 39% και τα έσοδα από ΦΠΑ μόλις 2%.

Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν τόσο μεγάλη η μείωση του τζίρου στην αγορά, που τελικά οι μεγάλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών δεν απέφεραν έσοδα. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο μπορεί να ξανακοιταχτεί στο πλαίσιο των βελτιώσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου και στο νέο μνημόνιο να δούμε τα περιθώρια. Από πού μπορούν ν’ αντληθούν οι πόροι αυτοί; Νομίζω με μια συστηματική διασταύρωση στοιχείων και εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ η κ. Κατσέλη τόνισε πως «προτεραιότητα είναι να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στα θεσμικά του όργανα για το πώς θα οικοδομηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να συμβάλει με το θεσμικό του ρόλο και όλοι μαζί είμαστε εκεί για να συμβάλλουμε, διότι το μέλλον είναι μπροστά μας, όλοι πονάμε την Ελλάδα και νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που αποτελείται και από το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως και από άλλες δυνάμεις"κατέληξε η κ. Κατσέλη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή