Διχασμένοι Μητροπολίτες και Κλήρος για τη «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η πρόθεση συμφωνίας ανάμεσα σε Κράτος και Εκκλησία όπως εκφράστηκε από την ηγεσία και των δύο μερών και την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.
Μπορεί οι δύο πλευρές να εμφανίστηκαν ικανοποιημένες, όμως, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για την βάση της εκκλησίας.
Οι κληρικοί αντέδρασαν έντονα στο γεγονός πως πια δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και την απώλεια των δικαιωμάτων που είχαν μέχρι τώρα, καθώς απειλούνται δικαιώματα χρόνων, ενώ μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ασφάλισή τους.
Όπως υποστηρίζεται, δεν αποκλείεται η εκκλησία αλλά και το κράτος να βρεθεί μπροστά σε «τσουνάμι» συνταξιοδοτήσεων, καθώς δεν είναι λίγοι οι κληρικοί που θα θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν έστω και πρόωρα με καθεστώς δημοσίου.
Ερωτήματα υπάρχουν επίσης για τις μητροπόλεις Κρήτης και Δωδεκανήσου, οι οποίες διοικητικά ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι κληρικοί των οποίων μπορεί να είναι λίγοι σε αριθμό έναντι στον υπόλοιπο κλήρο, όμως αρκούν για να δημιουργήσουν κληρικούς δύο ταχυτήτων.
Στην Ιεραρχία η «συμφωνία»
Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών αναμένεται πλέον η λήψη απόφασης από την Εκκλησία της Ελλάδας για την «συμφωνία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ανακοίνωσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης.
Επιφυλακτική η πρώτη αντίδραση από το Φανάρι, που αναμένει να ενημερωθεί για τις συζητήσεις του Αρχιεπισκόπου και της κυβέρνησης, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις
Ποικίλες οι αντιδράσεις σε Μητροπολίτες και πλήρης η αντίθεση των ιερέων. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία».
Το στίγμα των αντιδράσεων δίνουν Μητροπολίτες όπως ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ο οποίος κάλεσε τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης», ενώ ο Δημητριάδος Ιγνάτιος επισημαίνει ότι «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος».
Θετικά για το πλαίσιο συμφωνίας έχουν εκφρασθεί και ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως ο Ιωαννίνων Μάξιμος ο οποίος μίλησε για «πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος».
Την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. «Έχω τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτό και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος μας είναι όχι ουδετερόθρησκο απλώς, αλλά συμβάλλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Το κράτος συμβάλλει από το 1985» είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.
«Είναι μία προτεινόμενη συμφωνία η οποία μέλλει να επικυρωθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά να γίνει συγκεκριμένη πρόταση από την πολιτεία για να μπορέσει να νομοθετηθεί ώστε το κείμενο των προτάσεων να λάβει χαρακτήρα υλοποιήσιμο, εφαρμογής. Αυτό που γίνεται είναι να εξορθολογιστεί η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας αναφορικά με τη μισθοδοσία του κλήρου, ένας εξορθολογισμός ο οποίος δεν αλλάζει το status όπως πολλοί φοβούνται», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ στον Realfm, τονίζοντας ότι "είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας- ένας Πρωθυπουργός που εκ των πραγμάτων έχει μία διαφορετική ιδεολογία- αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της".
Οι ιερείς δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ερωτήματα, δήλωσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ., αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, τόνισε ότι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη, με διάφορα θέματα, ωστόσο ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, δεν ήταν ένα από αυτά.
«Ίσως έχει ενημερωθεί η Μικρή Σύνοδος (12 μητροπολίτες), όχι όμως η Μεγάλη, η Διαρκής», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αναφέροντας μερικά από τα κενά που δημιουργούνται μετά τη συμφωνία, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών, ποια θα είναι η θέση της Εκκλησίας στα κοινά και τι θέση θα έχει ο μητροπολίτης στις τοπικές εκδηλώσεις.
Την έντονη αντίδραση και των απλών κληρικών προκαλεί η συμφωνία. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν. Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.