Τσίπρας: Μέσα στο 2019 η προκήρυξη των 10.000 προσλήψεων
Για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» και την επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις εργασίας και θα ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις που έχει ανάγκη η χώρα.
«Η πολιτεία κερδίζει το ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίου θα προκηρυχτούν άμεσα για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά» είπε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, και οι δύο πλευρές κάνουν με αυτή τη συμφωνία ένα βήμα πίσω.
«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Α. Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας -Εκκλησίας γενικότερα.
Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι πήρε περιουσία σε τίμημα χαμηλότερο της αξίας της και έτσι θα δίνει ένα ποσό στην εκκλησία που θα ισούται με τη μισθοδοσία.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας να μπορεί να πληρώνει το επίδομα προς την Εκκλησία.
«Η εκκλησία με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τι ανέφερε για την εκλογή ΠτΔ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή ΠτΔ, συγκεκριμένα είπε «Στόχος μας είναι να "εκβιάσουμε" τη συναίνεση» και πρόσθεσε, «ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων. «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά - Δεξιά», είπε και τόνισε ότι, «πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».
Αναφερόμενος στα σκάνδαλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι λαϊκή απαίτηση είναι μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις.
Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. «Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Αν το 'δόγμα Πολάκη' είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε επίσης.
Τόνισε επίσης ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα». «Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα για τα αναδρομικά, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η κριτική της θυμίζει «εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά».
«Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:
«Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».
Όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.
«Θα περάσει από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική βουλή.
«Η συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν»
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις της, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας», τόνισε και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.
Τι είπε για την παραίτηση Κοτζιά
«Δεν θυσίασα κανέναν», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Δήλωσε πως είναι κατανοητή η απόφαση παραίτησης, και μάλιστα αποκάλυψε ότι ο ίδιος προέτρεψε τον κ. Κοτζιά να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα έχουν ειπωθεί για τα περί σχέσεων του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
<