Συνταγματική Αναθεώρηση: Διαφοροποίηση Μιχελογιαννάκη για Εκκλησία και Πανεπιστήμια
Κόντρα στην επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων πηγαίνει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζητώντας ψήφο κατά συνείδηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε γραπτή του δήλωση λέει «όχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 3 και «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Δεν κρύβει μάλιστα, την έκπληξή του για την αναθεώρηση του άρθρου 3 τη στιγμή που το 95% των πολιτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
«Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Γιατί να αναθεωρηθεί το αρ. 3 όταν στην Ελλάδα το 95% είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί; Γιατί να αναθεωρηθεί μια πραγματικότητα όταν μέχρι τώρα είναι αποδεδειγμένο και εμπράκτως ότι σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καθόλου πνεύμα θρησκευτικού ρατσισμού από τους Ορθόδοξους;», διερωτάται, ενώ σε ότι αφορά στην πρόθεση συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, σημειώνει πως περιμένει να επικυρωθεί η ιδιαιτερότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, την Παρασκευή.
«Οι εκκλησιαστικοί κύκλοι εξέδωσαν χθες 11 λάθη που κάνουν οι επικριτές της συμφωνίας. Στο σφάλμα 7 αναφέρουν ότι δεν αφορά η συμφωνία την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σύμφωνο, με τις ιδιαιτερότητες που έχω δημοσιεύσει για την Εκκλησία της Κρήτης», προσθέτει.
Σε ότι αφορά στο άρθρο 16 τάσσεται υπέρ με τις κατάλληλες, όπως σημειώνει προϋποθέσεις.
«Το Άρθρο 16 απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί άραγε;
1. Δεν λυπούμαστε το κόστος και την ταλαιπωρία των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό;
2. Δεν λυπούμαστε όταν 18 ετών παιδιά αναγκάζονται να ζήσουν στο εξωτερικό, σε χώρες με αντίξοες συνθήκες?
3. Αφού επιτρέπεται το ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, γιατί να μην επιτρέπεται και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;
4. Αφού έχει αποδειχτεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμίζονται με την συνύπαρξη ιδιωτικών, γιατί τότε η απαγόρευση;
5. Μήπως η έρευνα που θα κάνουν οι Έλληνες φοιτητές θα δίνει αποτελέσματα που θα ωφελούν την πατρίδα μας;
6. Αφού μεταπτυχιακά και διδακτορικά οδηγούν του Έλληνες στο εξωτερικό, μήπως θα μπορούσαν να γίνονται και στην Ελλάδα, οπότε και οι επιστήμονές μας θα μένουν εδώ και θα έχει όφελος και η Ελλάδα από την αξιοποίηση της γνώσης;», είναι τα ερωτήματα που θέτει.
«Μπράβο στον Πρωθυπουργό που πρότεινε στα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση», καταλήγει.