Υπουργείο Εξωτερικών: Εννέα τα κοινά εμπορικά σήματα με τα Σκόπια
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι από τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, τα επτά είναι παρόμοια με αντίστοιχα επιχειρήσεων των Σκοπίων και τα δύο με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας.
"Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά σήματα, όμως τα περισσότερα είναι ανενεργά", είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπράχος, ξεκαθαρίζοντας ότι "στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εξέταση που έγινε από τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα μόνο σε εννέα εμπορικά σήματα που αφορούν το παρελθόν. Τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, αφορούν στο σύνολο αυτών που θα μπορούσε να πρέπει να βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών. Ολα τα υπόλοιπα, όπως ξέρουν οι νομικοί, διεθετούνται με βάση την αρχή ποιος έχει κατοχυρώσει πρώτος το εμπορικό σήμα".
Επιπλέον, ο κ. Μπράχος, διευκρίνισε: "Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι εξής ιδιομορφίες που θα πρέπει να συζητήσουν οι δύο εμπορικές πλευρές. Πρώτον, ο όρος Μακεδονία στην γείτονα χώρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι είναι "generic", δηλαδή είναι κομμάτι σαν να πεις εσύ Ελλάς. Μπορεί να γράψει North macedonian product, αλλά ως εκεί και εφόσον κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες. Στη χώρα μας, ο όρος Μακεδονία δεν είναι "Generic", άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι ένα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και πως τους σχετικούς όρους. Αυτό είναι για το μέλλον. Το μέχρι τώρα το λύσαμε" και πρόσθεσε: "Φοβάμαι πως γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα και για λόγους πολιτικής αμφισβήτησης της συμφωνίας. Πάντως τεχνικά, δεν προκύπτουν θέματα".
Σε ό,τι αφορά την συγκρότηση της επιτροπής στην Ελλάδα που θα εξετάσει τα - μεταξύ άλλων - προαναφερόμενα ζητήματα, ο κ. Μπράχος, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: "θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή", ενώ διατύπωσε την εκτίμησή του ότι "τελικά δεν θα χρειαστούν τρία χρόνια προκειμένου η προαναφερόμενη επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της".
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ "τι να περιμένουμε από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία σε οικονομικό επίπεδο τον Δεκέμβριο", ο κ. Μπράχος απάντησε: "Νομίζω ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία έχουν δοκιμαστεί για μια σειρά λόγους. Το πεδίο ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, που νομίζουμε ότι υπάρχει, με μία προσοχή και ανάλογα επί τη βάση καθαρά επιχειρηματικών κριτηρίων, σας λέω να περιμένετε εκπλήξεις από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Γίνονται θετικές προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο".
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια,ο κ. Μπράχος υπογράμμισε: "Ακριβώς για να μην ξαναμπούμε ποτέ στα μνημόνια τα οφέλη θα αργήσουν σχετικά να εμφανιστούν σε σχέση με την ταχύτητα. Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη σε αδύναμες κατηγορίες και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Είναι αυτά που μπορούν να δοθούν στην παρούσα φάση, και θα φανούν και στην πραγματική οικονομία με το που δοθούν. Ο κίνδυνος από πιο γενναίες κινήσεις είναι μεγάλος. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πάλι πίσω".
Στο μεταξύ, στην τοποθέτησή του στο 3ο Thessaloniki Summit, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στο ρόλο των γραφείων ΟΕΥ της Ελλάδας σε 59 χώρες, λέγοντας ότι "εξακολουθούν να επιτελούν σημαντικό έργο, παρά τις δυσκολίες, τις σημαντικές αδυναμίες, αλλά και το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης "χάλασε" το brandname της Ελλάδας, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις", ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για το στήσιμο δικτύου τηλεδιάσκεψης που θα οφελήσει τους επιχειρηματίες, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη μεταφοράς. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: "Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να στήσουμε αυτό το δίκτυο τηλεδιάσκεψης. Ελπίζουμε όμως ότι σε έξι μήνες θα λειτουργεί, αν και όχι για το σύνολο των χωρών αρχικά. Θα κοιτάξουμε πρώτα τις πιο απομακρυσμένες χώρες, όπως αυτές της Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας, όπου έχουμε πιο υψηλές εμπορικές ροές και ζήτηση. Οι b2b συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών, θα γίνονται κατόπιν ραντεβού δια μέσου των γραφείων ΟΕΥ".