Τι κάνει ο Παπανδρέου μακριά από τις κάμερες
Ο κ. Παπανδρέου προσέρχεται συνήθως γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι και φεύγει αργά το απόγευμα. Οι μόνιμοι συνομιλητές του έχουν περιοριστεί κατά πολύ και σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Νίκος Αθανασάκης και η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι βλέπει πλέον ελάχιστους υπουργούς με συχνότητα, πέρα της σταθερής επικοινωνίας που έχει με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρη Ρέππα και, φυσικά, με τον προσωπικό του φίλο κ. Παύλο Γερουλάνο, με τον οποίο συναντιέται πάντοτε εκτός «θεσμικών» χώρων.
Ο κ. Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει το δισεπίλυτο πρόβλημα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπορέσει να αποφύγει τελικά. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που φούντωναν τις τελευταίες ημέρες προέβει σε μια σειρά συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι με κάθε τρόπο έχουν συζητηθεί από στελέχη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως διάδοχοί του.
Μέχρι σήμερα έχει δει τους: Δημήτρη Ρέππα, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστο Παπουτσή και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μαζί τους συζήτησε τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης, αλλά και την κατάσταση στο κόμμα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως οι συνομιλητές του έθεσαν θέμα εσωκομματικών εκλογών, ακόμα και στην περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος. Εκείνος κράτησε μεν κλειστά τα χαρτιά του, αλλά σε αρκετούς από τους υπουργούς που τον είδαν άφησε την εντύπωση ότι σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
Τα μηνύματα πάντως που λαμβάνει από την κοινοβουλευτική ομάδα είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά για τον ίδιο. Ο γραμματέας της ΚΟ κ. Βασιλης Έξαρχος μπορεί να τονίζει πως το συνέδριο του κόμματος θα γίνει την άνοιξη, ωστόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποσυνδέουν το γεγονός αυτό με τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Οι περισσότεροι βουλευτές προτείνουν αλλαγή ηγεσίας πριν το συνέδριο και μάλιστα με τη μέθοδο της κάλπης στους φίλους και τα μέλη, όπως έγινε το 2004 και 2007.
Αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να αποχωρήσει ακόμα δεν έχει «μετρηθεί» αν η υποστήριξη στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο θα είναι προίκα ή στίγμα. Οι δελφίνοι προβληματίζονται αν το όνομα Παπανδρέου αποτελεί ακόμα σταθερή αξία ή αν έχει απαξιωθεί από την πολιτική του μνημονίου. Αυτό όμως θα το γράψει η Ιστορία…