Το πρώτο «κρας τέστ» για Παπαδήμο στις Βρυξέλλες
Εκεί θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον επικεφαλής της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
Σκοπός του κ. Παπαδήμου είναι να επιβεβαιώσει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο και ότι η Βουλή θα ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση και θα προωθήσει την εφαρμογή της.
Παράλληλα αναμένεται να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ θα παρουσιάσει και τους στόχους για το 2012 με βάση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Το τσουνάμι πρόσθετων φόρων ύψους 5,3 δισ. ευρώ, αλλά και το μαχαίρι στις δαπάνες επίσης κατά 5 δισεκατομμύρια, που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας του 2012 αναμένεται να είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
Βαρύ το κλίμα
Η πρώτη επίσκεψη Παπαδήμου στις Βρυξέλλες γίνεται σε κλίμα βαρύ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους εξαπλώνεται πλέον και στον στενό πυρήνα του ευρώ, σε χώρες όπως η Ιταλία ,η Ισπανία, ακόμη η Γαλλία.
Πλέον οι εταίροι μας με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις Γερμανία και Ολλανδία, δεν σταματούν να στέλνουν τελεσίγραφα σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Παράλληλα το έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΕΞ που διέρρευσε χθες και δεν διαψεύστηκε από την Γερμανία, το οποίο κάνει αναφορά σε σχέδια του Βερολίνου για "τιμωρία" των υπερχρεωμένων χωρών και για δυνατότητα "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" , προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες.
Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν ζητά εγγράφως την δέσμευση μας ότι αποδεχόμαστε την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, κάτι που όμως δεν συζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Αυτά τα ζητήματα άλλωστε είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στην χθεσινή συνάντηση του με την τρόικα. Πλέον τα χρονικά περιθώρια για την εκταμίευση της 6ης δόσης στενεύουν , με τους ελεγκτές να αποφεύγουν κάθε σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.
Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι το ΔΝΤ φαίνεται να μην επιμένει τόσο στο ζήτημα των γραπτών εγγυήσεων...