ΠΑΣΟΚ: Τα πρόσωπα της επόμενης μέρας
Όλοι περιμένουν το σύνθημα από την πλευρά του Παπανδρέου για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση του ενδιαφέροντός τους. Κρίσιμος παράγοντας παραμένει το προεδρικό περιβάλλον, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καθορίσει την τελική νίκη.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα μέχρι στιγμής οι βασικοί «δελφίνοι» είναι δύο: Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώτος αν και δεν έχει τη μακρά ιστορία του δεύτερου μέσα στο κόμμα, φαίνεται να κερδίζει ενυπώσεις τόσο επειδή ακριβώς δεν έχει φθαρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θέσεις ευθύνης, όσο και γιατί θέλει να σηματδοτήσει το νέο στην πολιτική. Η συμμαχία με Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Μόσιαλο στάθηκε ικανή να τον σπρώξει ακόμα περισσότερο στα μάτια δεκάδων βουλευτών του κόμματος. Ο ίδιος αποφεύγει τις τελευταίες ημέρες τις δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις, ενώ περιμένει υπομονετικά τις αποφάσεις του Παπανδρέου για να πράξει ανάλογα. Το προφίλ του «μεταρρυθμιστή» που λανσάρει του έχει δώσει πόντους.
Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν λάθος του Ευάγγελου Βενιζέλου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή την τόσο κρίσημη περίοδο για τη χώρα. Συνεχώς αναγκάζεται να μιλάει για νέα μέτρα, για μειώσεις μισθών και συντάξεων, για έλλείμματα και χρέος. Όμως όσοι παρακολουθούν στενά την πορεία του αντιπροέδρου διαπιστώνουν πως μέσα από τις κρίσεις ο ίδιος βγαίνει δυνατότερος.
Παράδειγμα που θυμούνται συχνά οι συμπαθούντες βουλευτές είναι η πρώτη του εμφάνιση στην πολιτική ζωή, τότε που ανέλαβε την υπεράσπιση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό έγινε σε μια περίοδο που ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βαλλόταν από παντού. Ο Βενιζέλος τότε όχι μόνο δεν «κάηκε» αλλά ξεκίνησε μια πολιτική σταδιοδρομία λίγων.
Πέρα από τους δύο αυτούς και άλλα πρόσωπα ενδέχεται να δηλώσουν παρών και να διαμμορφώσουν με τον τρόπο τους τις εξελίξεις.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται ότι έχει καταλήξει πως δεν θα είναι η ίδια υποψήφια και θα αφήσει στον Ανδρέα Λοβέρδο να εκπροσωπήσει μόνος του τους «μεταρρυθμιστές».
Ο Χρήστος Παπουτσής δείχνει να επιρρεάζει τους μηχανισμούς του κόμματος σε όλη την επικράτεια περισσότερο από όλους τους προαναφερθέντες. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν και έχουν την παλιά τους αίγλη στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης μετά τη λάθος στήριξή του στον Παπανδρέου στο θέμα του δημοψηφίσματος προσπαθεί να επανακινήσει στην κούρσα. Αν και δεν έχει σχηματίσει κραταιά ομάδα στελεχών γύρω του, έχει εντούτοις καλές επαφές με την πλειοψηφία των βουλευτών και χαίρει βαθιά εκτίμησης, αν και αυτό δεν μεταφράζεται πάντα σε ψήφους.