«Να μπουν μπροστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καεί»
Βάζει πέρα από τις κομματικές σκοπιμότητες τη σωτηρία της χώρας και τις άμεσες ανάγκες, που είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης και η υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ προτείνει να βγουν μπροστά στελέχη που δεν έχουν καεί ώστε να οικοδομηθούν νέες βάσεις με τα κοινωνικά στρώματα.
Αφήνει αιχμές προς κάθε κατεύθυνση όταν αναφέρει χαρακτηριστικά πως:« Οι πολίτες έχουν αποφασίσει να τα αλλάξουν όλα αφού εμείς δεν μπορέσαμε... Ή ορισμένους δεν μας άφησαν.»
Για εκλογές στις 19α Φεβρουαρίου που ζητά η ΝΔ, η κυρία Μπατζελή με θητεία στην Ε.Ε εκτιμά ότι « Κανείς δεν πρέπει να «παίζει» κανείς με την ημερομηνία των εκλογών, καθώς αποσταθεροποιεί τη σχέση μας με την Ευρώπη...»
κ. Μπατζελή δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση . Πως σας φαίνεται να είναι στα ίδια έδρανα οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ; Ρωτώ εσάς γιατί γνωρίζω ότι έχετε αριστερές ιδέες.
Η ψήφος εμπιστοσύνης μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες δόθηκε σε μια Κυβέρνηση με ευρύτερη πολυκομματική σύνθεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατικής Συμμαχίας στην δυσκολότερη οικονομική και κοινωνική περίοδο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη.
Σε μια Ευρώπη όπου τα περισσότερα κράτη μέλη διαχρονικά έχουν πολιτική διακυβέρνηση συναινετικού τύπου και μέχρι σήμερα διαμέσου αυτών των κυβερνήσεων δεν έχει αλλοιωθεί η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία των κομμάτων που συμμετέχουν.
Ο «λαβύρινθος» της ελληνικής κρίσης, αλλά και το «φάντασμα» μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης ιεραρχεί με διαφορετικό τρόπο τις προτεραιότητές μας χωρίς όμως να χάνεται ο τελικός στόχος. Που είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική. Η ανάγκη της συναίνεσης σε πολλές φάσεις του πολιτικού πρόσφατου βίου εκφραζόταν και με το σχηματισμό οικουμενικών ή συναινετικών κυβερνήσεων. Άλλωστε το κάθε κόμμα σε αυτή την περίοδο μιας πρωτόγνωρης κρίσης, εντός και εκτός της χώρας μας, θα κριθεί από τη στάση υπευθυνότητας και συμμετοχής του καθενός μας και όχι από τη στάση αποχής και μονόπλευρης κριτικής. Σε μια δύσκολη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Πως βλέπετε την κυβέρνηση Παπαδήμου; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει όλα αυτά τα μέτρα σε έναν ελληνικό λαό που υποφέρει;
Η Κυβέρνηση έχει κληθεί να διαβεί ένα «δύσβατο» μονοπάτι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί a priori την επιτυχή ή ανεπιτυχή έκβαση των προσπαθειών της. Η επιτυχία της συναινετικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο ζήτημα των μελών της και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή. Φυσικά οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να αγγίξουν τη λειτουργία μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού.
Από τη μία αποτελούν κρίσιμα ζητήματα η εξασφάλιση της 6ης δόσης, οι διαπραγματεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης, ο προϋπολογισμός, οι αποκρατικοποιήσεις, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, οι διαπραγματεύσεις για το PSI, οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις δομές της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Από την άλλη μέσα σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο δίλημμα επιλογής: της συμμετοχής της στο διάλογο που θα ανοίξει για τις νέες συνταγματικές, οικονομικές και θεσμικές αλλαγές που θα καθορίσουν μάλιστα και το μέλλον της Ε.Ε ή του αποκλεισμού και της απομόνωσής της.
Φοβάστε τις αντιδράσεις του κόσμου ;
Η κοινωνία αντιδρά όταν βλέπει άδικα φορολογικά και οικονομικά μέτρα, αδιαφάνεια, μια δημόσια διοίκηση να υπολειτουργεί, μια γραφειοκρατία που παραμένει και θέτει σε συνεχή κίνδυνο κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ένα κράτος που να μην δημιουργεί όρους ορθής λειτουργίας της αγοράς. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η κοινωνία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα, στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και της δικαιοσύνης και στην αποφασιστικότητα της τωρινής, αλλά και των μετέπειτα κυβερνήσεων για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.
Ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί και από τον Ράιχενμπαχ. Αυτά τα διαρθρωτικού και μεταρρυθμιστικού τύπου ζητήματα πρέπει επί της ουσίας να μας απασχολήσουν και η οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια τεχνοκρατικού τύπου να αποδεχθούμε δεν σημαίνει ότι χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία.
Σκεπτόμενοι ψυχραιμότερα, αυτή την εθνική κυριαρχία πιθανά εμμέσως να την έχουμε μειώσει. Με τον υψηλό δανεισμό της χώρας από τις αγορές, τις διεθνείς τράπεζες και άλλα κράτη, αλλά και από τη σπατάλη των προηγούμενων ετών. Σε μια περίοδο που όλοι ήμαστε «ευτυχισμένοι ατομικά» αλλά η χώρα μας ήταν αναπτυξιακά «χρεωκοπημένη».
Ποια θα είναι στο ΠΑΣΟΚ η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Παπανδρέου από Πρωθυπουργού;
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία προέχει τόσο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κοινοβουλευτική του ομάδα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης, αλλά και όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα διαμορφώσουν μια θετική προοπτική για το μέλλον της χώρας.
Στο εσωτερικό του κόμματος αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να οικοδομήσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση την οποία έχασε σε μεγάλο βαθμό λόγω της διετούς διακυβέρνησής του, αλλά και να μπουν μπροστά στελέχη που δεν έχουν «καεί». Οι πολίτες έχουν αποφασίσει να τα αλλάξουν όλα αφού εμείς δεν μπορέσαμε... Ή ορισμένους δεν μας άφησαν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στη θέση του για εθνικές εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Πόσο εφικτό είναι κατά τη γνώμη σας το σενάριο αυτό;
Μην «παίζει» κανείς με την ημερομηνία των εκλογών. Αποσταθεροποιεί τη σχέση μας με την Ευρώπη, δημιουργεί κινητικότητα στα εγχώρια συμφέροντα που επεξεργάζονται αλλαγές που συμφέρει αυτούς τους ίδιους, αποσυντονίζει την κοινωνία αλλά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, ενώ αποδυναμώνει τους βουλευτές που έχουν φορτίο, πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό, να φέρουν εις πέρας συμφωνίες και διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα της χώρας μας, αλλά και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.
Φυσικά η λαϊκή εντολή είναι το δημοκρατικό «όπλο» της ίδιας της κοινωνίας. Αρκεί να έχουν διαμορφωθεί καθαρές συνθήκες όπου η κοινωνία με τη μεγάλη της συμμετοχή θα μπορεί να αποφασίσει.
Ποια νομίζετε ότι είναι τα λάθη που έγιναν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και φθάσαμε μέχρι εδώ;
Ότι λειτούργησε ως ...περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές.
Πρωτοκλασάτα στελέχη προσπαθούν να πείσουν τον κ. Παπανδρέου να γίνουν οι επόμενες εκλογές με λίστα. Θεωρείται τη λίστα στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις δημοκρατικό μέτρο ή το επιδιώκουν κάποιοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα;
Δε γνωρίζω κάποιο στέλεχος να προτείνει λίστα. Απεναντίας έχει ήδη προταθεί η αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας και της λαϊκής βούλησης.
Διαβάστε ακόμη: