Συμφωνία Πρεσπών: Σε πανικό ο Τσίπρας - Ζητάει νέο πρωτόκολλο συμφωνίας από Ζάεφ
Συμφωνία των Πρεσπών: Ραγδαίες εξελίξεις - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών να βουλιάζει στο βούρκο - Απομακρύνονται από τους στόχους του Τσίπρα και οι «πρόθυμοι» της αντιπολίτευσης που ήταν έτοιμοι να τον βοηθήσουν να περάσει τη συμφωωνία από τη Βουλή των Ελλήνων - Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό και ζήτησε από τον Ζάεφ την υπογραφή ερμηνευτικού πρωτοκόλλου για το θέμα της μακεδονικής γλώσσας και της ταυτότητας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Μετά και τις πρόσφατες προκλητικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της FYROM Ζόραν Ζάεφ, που ερμηνεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με εντελώς ανιστόρητο –αλλά και εκτός γράμματος και πνεύματος της Συμφωνίας- τρόπο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφάσισε οριστικά να απαιτήσει ερμηνευτικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας.
Πρόκειται –υπενθυμίζουμε- για επιλογή για την οποία πρώτο έχει ενημερώσει το Newsbomb.gr προ εβδομάδων.
Επιλογή που έχει συζητηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος πρώτος είχε έμμεσα αλλά σαφέστατα κάνει λόγο για την ανάγκη αυτή με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια με άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του.
Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από τις 13 Οκτωβρίου:
Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ζάεφ υπογραφή περί μη ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας
Η οριστική απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην απαίτηση για ένα τέτοιο πρωτόκολλο πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή έγινε μετά την διαπίστωση ότι αφενός ο Ζάεφ ερμηνεύει προκλητικά και εκτός πνεύματος και γράμματος τη Συμφωνία (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα και γλώσσα) και αφετέρου ότι αν περάσουν χωρίς απάντηση αυτές οι προκλητικές και ανιστόρητες θέσεις, κινδυνεύει η πλειοψηφία για την κύρωσή της.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η πλειοψηφία αυτή υπάρχει, αλλά κινδυνεύει αν δεν απαντηθούν οι σκοπιανές προκλήσεις. Και μπορεί να τις ερμηνεύουν ως προσπάθεια του Ζάεφ να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο αυτό ενέχει τον κίνδυνο να απολεσθεί η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.
Το τηλεφώνημα στον Ζάεφ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε –με πρωτοβουλία Τσίπρα- τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών. Στη διάρκειά της ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στον Ζ. Ζάεφ την απόφασή του να ζητήσει ερμηνευτικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας, το οποίο θα ενσωματωθεί σε αυτήν και μετά θα έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, για τις εξελίξεις αυτές είναι ενήμερος κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει ενημερωθεί και συμφωνήσει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.
Αξίζει να σημειώσουμε πώς όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας απέλπιδας προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να διασώσει μια - κατά κοινή ομολογία - κατάπτυση συμφωνία, με μόνο στόχο να καλύψει το δικό του πολιτικό κόστος έναντι του κομματικού του ακροατηρίου.
Και βεβαίως είναι απορίας άξιον ότι επιμένει να κρατάει ζωντανή τη συμφωνία δίνοντας πολιτικό χρόνο στον Ζόραν Ζάεφ, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι η συμφωνία «πέθανε» πριν καν γεννηθεί.
Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο αποδομείται η συμφωνία γελοιοποιεί το πολιτικό του γόητρο και οδηγεί σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που υπολόγιζε ότι θα έχει μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ.
Πλέον έχουν αρχίσει και παίρνουν αποστάσεις από τη διαφαινόμενη εθνική τραγωδία ακόμα και οι αρχικώς πρόθυμοι όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές του Ποταμιού.
Είναι ενδεικτικό ότι τη συμφωνία την κρεμάει μέχρι και ο βασικός αρχιτέκτονας της, ο Νίκος Κοτζιάς!
Διαβάστε επίσης:
Κοτζιάς για τις απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ: Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους
Ο Τσίπρας βουλιάζει μαζί με τη συμφωνία των Πρεσπών
Όπως ήδη έχουμε επισημάνει με σχετικό ρεπορτάζ, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η αλλαγή στάσης από το Ποτάμι όσον αφορά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν υπέρμαχος της συμφωνίας των Πρεσπών και στην κυβέρνηση είχαν σίγουρες τις ψήφους του κόμματός του στη Βουλή όταν έρθει η συμφωνία, πλέον τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν δραματικά για τον Αλέξη Τσίπρα που βλέπει το Ποτάμι να αλλάζει κατεύθυνση.
Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ φαίνεται πως ήταν η αφορμή για τον κ. Θεοδωράκη για να ξανασκεφτεί τις «συμμαχίες» και πλέον είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και της καταψήφισης της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο.
Άλλωστε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Αμυράς τόνισε πως θα ζητήσει από τον κ. Θεοδωράκη να επανεξετάσουν ως κόμμα της στάση τους ενώ προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στη σχέση με τη ΝΔ.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Σπύρος Λυκούδης, γεγονός που μαρτυρά τον σκεπτικισμό μεταξύ των έξι βουλευτών του κόμματος απέναντι σε μια συμφωνία που είχαν πει ότι (κατά πλειοψηφία) θα ψηφίσουν.
Τονίζουμε πως οι έξι βουλευτές είναι πολλοί και η κυβέρνηση πόνταρε πολλά σε αυτούς για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα Real News, αυτό που επισημαίνουν στο Ποτάμι είναι ότι «πρώτα θα δούμε τα επίσημα κείμενα του νέου Συντάγματος των Σκοπίων και μετά θα καθορίσουμε τη στάση μας».
Μάλιστα, για πρώτη φορά την Παρασκευή (07/12), μετά από ένα ακόμα εθνικιστικό παραλήρημα από τον Ζόραν Ζάεφ, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έθετε όρους για τη στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση Τσίπρα να ζητήσει από την σκοπιανή ηγεσία να δεσμευτεί επισήμως και με σαφήνεια ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Αυτή ακριβώς τη στάση, πολιτικοί παράγοντες την ερμηνεύουν ως έναν ελιγμό ώστε σε δεύτερη φάση να ολοκληρωθεί η αλλαγή στάσης του κόμματος.
Όλο και πιο κοντά οι κάλπες
Είναι προφανές πως η αλλαγή στάσης του Ποταμιού δημιουργεί «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων.
Με τον κίνδυνο να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή να είναι πιο ορατός από ποτέ, ενισχύονται τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Θυμίζουμε ότι οι διαδικασίες στα Σκόπια θα ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο και άμεσα η «καυτή πατάτα» περνάει στα χέρια της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και στο Μαξίμου επικρατεί πανικός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του την Παρασκευή ζήτησε από τις «προοδευτικές» δυνάμεις «να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη». Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στο Ποτάμι λέγοντας ότι θα πρέπει να ζυγίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών.
Οι τελευταίες εξελίξεις και η έντονη φημολογία για καταψήφιση της συμφωνία των Πρεσπών από το Ποτάμι, φουντώνει εκ νέου τα σενάρια συνεργασίας Μητσοτάκη - Θεοδωράκη πριν ή μετά τις εκλογές.
Το μετά λίγο ως πολύ μπορούμε να το υποθέσουμε, αν και εφόσον μπει φυσικά το Ποτάμι στη Βουλή. Το πριν όμως; Πώς μπορούν να συνεργαστούν Σταύρος και Κυριάκος προεκλογικά; Μήπως με μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ; Θα δείξει... οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές το απόμενο διάστημα.
Η στάση για τη συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση για το Επικρατείας
Από το βήμα του 2ου Αναπτυξιακού Συνέδρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν να συμμαχεί με τη Νέα Δημοκρατία.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε: «Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει - και σε αυτό θα επιμείνουμε - να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».
Παράλληλα ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνιζοντας: «Το "Η Ελλάδα αλλιώς", απαιτεί πρώτα απ' όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον - δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Και προσέξτε, όχι το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αρχή που έχει το Ποτάμι. Ότι τα προβλήματα θα πρέπει να πάψουμε να τα φέρνουμε κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τολμάμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».
Θεοδωράκης: Ζήτησα και 2 ντενεκέδες λάδι
Κατηγορηματικά διαψεύδει ο επικεφαλής του Ποταμιού οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τη Νέα Δημοκρατία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:
«Το ρεπορτάζ στη "Νέα Σελίδα" έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!».
Μαξίμου: Έχει αλλάξει στάση ο Θεοδωράκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Το Μέγαρο Μαξίμου θα περίμενε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και μια απάντηση επί της ουσίας, εάν, δηλαδή, έχει αλλάξει στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται η «μαύρη βίβλος» με τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σε πλήρη λειτουργία το koinonikomerisma.gr: Βήμα - βήμα η αίτηση ΕΔΩ
Σαστισμένος ο Ερντογάν: Νομίζει ότι θα πάρει και τους S400 και τα F35 αλλά θα «πάρει» μόνο κυρώσεις