Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Το 76% θέλουν να φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 17 έως 19 Δεκεμβρίου2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr για το αν επιθυμούν να φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών - Τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά και ενδιαφέροντα-Ανάλυση αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ PRORATA: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 17/12/2018 μέχρι και 19/12/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να απαντήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους: Αν θα πρέπει οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον επόμενο μήνα στην ελληνική Βουλή;

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά: Το 76% των 3.190 ερωτηθέντων απάντησαν θετικά και το 23% απάντησαν αρνητικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 17/12/2018 μέχρι 19/12/2018)

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

«Πώς αποφασίζεις να τελειώσεις έναν γάμο;»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Πορεύτηκαν μαζί για τέσσερα σχεδόν χρόνια σε έναν φαινομενικά αταίριαστο γάμο. Αφήνοντας ιδεολογικές καταβολές και ιστορικές αναφορές πίσω τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μοιράστηκαν την κυβερνητική ευθύνη χωρίς ουσιαστικές αναταραχές στη σχέση τους –παρά τη συστηματική καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ νομοσχεδίων που αφορούσαν ζητήματα ατομικών ελευθεριών– από τον Ιανουάριο του 2015.

Το τέλος της τετραετίας βρίσκει τους δύο εταίρους μπροστά σε ένα διχαστικό και ταυτόχρονα πολύπλοκο –λόγω της εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα– ζήτημα: την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που στο παρελθόν έχει γίνει συχνά στα ζητήματα ατομικών ελευθεριών, δεν είναι μια εύκολη λύση, καθώς αφενός η κατανομή των θέσεων της κοινής γνώμης επί του θέματος παραμένει εξαιρετικά ασύμμετρη σε βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφετέρου η απόρριψη της Συμφωνίας από την ελληνική πλευρά θα σημάνει τη ρήξη με τον διεθνή παράγοντα που πιέζει για τη λήξη της αντιπαράθεσης. Πώς θα πρέπει λοιπόν να κινηθούν οι ΑΝΕΛ;

Η Ερώτηση της Δευτέρας έθεσε στους αναγνώστες του Newsbomb.gr το ερώτημα αν θα πρέπει οι ΑΝΕΛ να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον επόμενο μήνα στην ελληνική Βουλή. Το 76% των 3.190 ερωτηθέντων απάντησαν θετικά και το 23% απάντησαν αρνητικά.

Το ποσοστό εκείνων που απάντησαν θετικά έφτασε πολύ υψηλότερα (85%-90%) μεταξύ εκείνων που τοποθετούνται στο δεξιό άκρο του κλασικού άξονα «αριστερά-δεξιά» και εκείνους που αισθάνονται ως πλέον κοντινά κόμματα τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων και τα διάφορα νέα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ. Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό εκείνων που υποστήριξαν ότι οι ΑΝΕΛ πρέπει να αποσύρουν τη στήριξή τους (65%-70%) μεταξύ εκείνων που τοποθετούνται στο κέντρο του κλασικού άξονα, καθώς και εκείνων που αισθάνονται ως πιο κοντινά κόμματα το Ποτάμι ή τους ΑΝΕΛ.

Μόνο μεταξύ εκείνων που τοποθετούνται στο αριστερό άκρο του άξονα και εκείνων που αισθάνονται ως πλέον κοντινό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό θετικών απαντήσεων στο ερώτημα ήταν μειοψηφικό (35% για τους αριστερούς και 20% για τους τοποθετούμενους εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ). Είναι σαφές ότι η προοπτική πτώσης της κυβέρνησης μέσω της άρσης της στήριξής της από τους ΑΝΕΛ επ’ αφορμή της Συμφωνίας των Πρεσπών στρέφει τους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέρ της θετικής απάντησης και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αρνητικής. Οι ψηφοφόροι του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ είναι περισσότερο επιφυλακτικοί στην απάντησή τους, οι μεν πρώτοι γιατί είναι αμφίθυμοι ως προς το αν η Συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί παρά το κόστος που συνεπάγεται η διατήρηση στην εξουσία μιας κυβέρνησης την οποία αξιολογούν αρνητικά και οι δε δεύτεροι γιατί αντιλαμβάνονται ότι η μη ψήφιση της Συμφωνίας θα σημάνει το τέλος της κυβερνητικής τους εμπειρίας και συνάμα την άμεση προσφυγή στις κάλπες υπό συνθήκες εξαιρετικά χαμηλής δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Πάντως οι απαντήσεις στο ερώτημα περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση με τις τοποθετήσεις των ερωτηθέντων στο ίδιο το ερώτημα της συμφωνίας ή διαφωνίας με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το 94% εκείνων που τοποθετούνται κατά της Συμφωνίας υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να άρουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση, με προφανή τον συλλογισμό ότι η άρση στήριξης θα οδηγήσει στη μη ψήφιση της Συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, το 87% εκείνων που τοποθετούνται υπέρ της Συμφωνίας –οι οποίοι είναι κατά πολύ λιγότεροι από αυτούς που τάσσονται υπέρ– υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να μην άρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε η Συμφωνία να περάσει και από την ελληνική Βουλή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 10% όσων είναι θετικοί έναντι της Συμφωνίας δηλώνουν ότι οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα δυσκολέψει την ίδια την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για ψηφοφόρους που επιθυμούν την κύρωση της Συμφωνίας από μια ουσιαστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία –και όχι με τη βοήθεια παρασκηνιακών συμβιβασμών και ανταλλαγμάτων– και, ένα βήμα πιο κάτω, ψηφοφόρους που απορρίπτουν τελικά τον ασύμβατο γάμο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Είναι ένα από εκείνα τα δύσκολα σημεία καμπής μιας σχέσης και η κοινή γνώμη το αισθάνεται αυτό με σαφήνεια. Όμως, όπως και στις διαπροσωπικές σχέσεις, τις τελικές αποφάσεις τις παίρνουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, όχι το περιβάλλον τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ